De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onderzochten met een online tool het drinkgedrag van Amerikanen. Waar wij in Nederland extra alert zijn op 'comazuipen' door kinderen en jongeren, blijkt in de VS het zogenoemde 'binge drinking' ('piekdrinken') ook onder volwassen regelmatig voor te komen. Alcoholmisbruik blijkt verantwoordelijk voor 10% van de overlijdensgevallen van volwassen Amerikanen.

De definitie voor binge drinking is 5 alcoholhoudende dranken voor mannen (4 voor vrouwen) achter elkaar. Bij het onderzoek gaf 1 op de 6 respondenten aan dat zij dat minstens vier keer per doen. Volgens de onderzoekers is dit - doordat de respondenten het zelf mochten aangeven - in werkelijkheid nog wel hoger. Hoewel het aantal Amerikanen dat regelmatig piekdrinkt min of meer stabiel is, neemt de frequentie van piekdrinken nog steeds toe. Dat leidt er toe dat alcoholmisbruik inmiddels de vierde - te vermijden - overlijdensoorzaak is in de VS, na roken, ongezond eten en fysieke inactiviteit.

Volgens Robert D. Brewer, mede-auteur van het rapport "is het een enorm volksgezondheidsprobleem, hoe je het ook aansnijdt. Er zijn allerlei dingen die we er aan kunnen doen, zoals het verhogen va nde accijns en dokters aanmoedigen het met hun patiënten te bespreken, maar een heleboel van dat soort strategieën blijft onderbenut", citeert de New York Times.
Dit artikel afdrukken