In navolging van het bestaande - en onlangs uitgebreide - 'Beter voor Koe, Natuur en Boer'-programma in de zuivelketen, ontwikkelt Albert Heijn nog twee nieuwe ‘Beter voor’-programma’s samen met varkensboeren en groente- en fruittelers. De programma's beogen een gezond verdienmodel en continuïteit voor de bedrijfsvoering van de deelnemende bedrijven.
Voor het 'Beter voor Varken, Natuur en Boer'-programma werkt Albert Heijn samen met een vaste groep van 100 Nederlandse varkenshouders en vleesverwerker Vion in een meerjarenprogramma. De exclusieve samenwerking versterkt de AH-varkensvleesketen, die al sinds 2011 voldoet aan 1 ster Beter Leven Keurmerk. In de groente- en fruitketen bouwt Albert Heijn, samen met ruim 200 vaste telers in Nederland, verder aan duurzame teelt in een vergelijkbaar ‘Beter voor‘-programma. Kernpunten zijn langdurige samenwerking, afnamegarantie, eerlijke prijzen en compensatie voor duurzaamheids-initiatieven, zodat telers met vertrouwen kunnen investeren in een duurzame bedrijfsvoering met zorg voor een beter klimaat en biodiversiteit.
Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, benadrukt dat Albert Heijn voor zijn vers assortiment - van appels tot spruiten, van zuivel tot varkensvlees - al jaren samenwerkt met strategische partners, telers en boeren. De lat ligt hoog voor wat betreft versheid, kwaliteit en duurzaamheid. "Voor de extra inspanning die daarvoor nodig is, betalen wij de boeren en telers extra," zegt van Egmond in het bericht. "Dat biedt hen zekerheid en continuïteit zodat ze kunnen investeren in hun bedrijven en zo verdient iedereen in de keten een eerlijke boterham, nu en in de toekomst. Beter voor onze ketens en voor onze klanten.”
Albert Heijn - Albert Heijn versterkt samenwerking met Nederlandse varkenshouders en groente- en fruittelers
Voor het 'Beter voor Varken, Natuur en Boer'-programma werkt Albert Heijn samen met een vaste groep van 100 Nederlandse varkenshouders en vleesverwerker Vion in een meerjarenprogramma. De exclusieve samenwerking versterkt de AH-varkensvleesketen, die al sinds 2011 voldoet aan 1 ster Beter Leven Keurmerk. In de groente- en fruitketen bouwt Albert Heijn, samen met ruim 200 vaste telers in Nederland, verder aan duurzame teelt in een vergelijkbaar ‘Beter voor‘-programma. Kernpunten zijn langdurige samenwerking, afnamegarantie, eerlijke prijzen en compensatie voor duurzaamheids-initiatieven, zodat telers met vertrouwen kunnen investeren in een duurzame bedrijfsvoering met zorg voor een beter klimaat en biodiversiteit.
Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, benadrukt dat Albert Heijn voor zijn vers assortiment - van appels tot spruiten, van zuivel tot varkensvlees - al jaren samenwerkt met strategische partners, telers en boeren. De lat ligt hoog voor wat betreft versheid, kwaliteit en duurzaamheid. "Voor de extra inspanning die daarvoor nodig is, betalen wij de boeren en telers extra," zegt van Egmond in het bericht. "Dat biedt hen zekerheid en continuïteit zodat ze kunnen investeren in hun bedrijven en zo verdient iedereen in de keten een eerlijke boterham, nu en in de toekomst. Beter voor onze ketens en voor onze klanten.”
melkprijs berekeningen zijn inderdaad gecompliceerde berekeningen. de boerderij berekening is de beste vergelijking die beschikbaar is. Ik doe dat op de achterkant van een sigarendoos als volgt.
mijn gehalten in de melk het laatste half jaar 4,2 % vet en 3,7% eiwit
rekensom Leerdammer 4,2 x 2,9 + 3,7 X 6,7 = 36,97 per 100 kg melk. rekensom A ware 4,2 x 4,33 + 3,7 x4,04 = 32,98 per 100 kg melk. Daar moet dan al een knots van een toeslag bij komen om gelijk te eindigen, want ook bij ons heb je toeslagen. voor weidegang, duurzaamheid, kwaliteit, kwantum en over een paar maanden vlog. Die toeslagen worden soms berekend per kg (vloeistof) en soms per kg vet en eiwit( drogestof). Verder zijn er vaste kosten die dan weer bij grote leveranciers minder doortikken dan bij kleine.
Ook is het zo dat de "markt"niet genoeg wil betalen voor verschillende toeslagen. ze kunnen dus niet worden terugverdiend in die markt. Dit wordt dan weer verrekend in een lagere basis prijs.
bijvoorbeeld bij weidemelk is dit het geval.
Jan-Roelof Jalvingh , daar kan ik het niet uit afleiden. Ik wil graag weten wat het verschil is in de prijs waarop de 5 cent+ voor AH zijn gebaseerd en de 2 cent+ van Royal FrieslandCampina. Ik hoop dat jij en mts. ten Hove onze lezers en mij daar niet naar laten raden. Dat doen jullie nu nl. met suggesties, maar zonder het concrete antwoord.
Dick Veerman Zie de voorschotprijs op Boerderij.
Jan-Roelof Jalvingh, #19, kun je aangeven wat het verschil is tussen de basisprijs waarop de A-ware prijs voor de AH-boeren bepaald is met die van FrieslandCampina?
Jan Peter van Doorn Absoluut waar. En die kennis is dun gezaaid.