Dat schrijft Trouw vandaag naar aanleiding van de persconferentie die de Franse minister van Landbouw vorige week gaf. "Ik zou willen dat de Franse landbouw agroecologisch wordt", zei hij tijdens de presentatie van het rapport Agriculture-Innovation 2025.
Integraal failliet
De Franse dierlijke landbouw is vrijwel integraal failliet. De melkveehouderij kan niet tegen de lagere kosten van buurlanden op, zodat grootzuiveraars buitenlandse melk inkopen en de Franse boeren dwingen hun prijzen tot het niveau van hun buitenlandse concurrenten aan te passen. De productie van eieren en kippen staat al jaren onder druk. De vleeskuikensector werd geconfronteerd met zware faillissementen. De varkenshouderij staat onder druk. Door onderproductie in eigen land, stroomt (als gevolg van overproductie) goedkoper Nederlands en Duits vlees de Franse markt op. Pogingen om een goede prijs voor de boeren af te dwingen via de varkensnotering zijn volledig mislukt. De rundvleessector klaagt steen en been omdat er sprake is van te veel dure productie op te kleine bedrijven. Frankrijk verloor daarom zijn exportmarkten en is te duur voor nieuwe, zodat de prijzen onder de kostprijzen van de boeren zijn gezakt. De fruitteelt kwakkelt, zoals in geheel West-Europa. De tuinbouw klaagt. De akkerbouw in het Noorden en Midden van het land houdt het nog vol.
In die situatie moet een nationaal plan de landbouw weer vlot trekken. Een nadrukkelijk articulerende en bevlogen Le Foll vertelde tijdens de persconferentie dat het land voorbereid moet zijn op de uitdagingen die de toekomst stelt door tegelijkertijd rekening te houden met natuurbehoud, voedselveiligheid, vruchtbaarheid van de grond en het tegengaan van de klimaatverandering.
Ook agroecologie draait om het verdienen van geld. Anders komt het niet van de grond."Ik weet dat we ons momenteel in een crisis bevinden. Maar we moeten op die landbouwcrisis reageren en aan de toekomst denken. Vooral aan manieren om een dergelijke situatie voortaan te voorkomen. We moeten de toekomst vormgeven. Daar is leiderschap voor nodig", zegt Le Foll.
Zonder business plan
Dat alles klinkt niettemin als een enorme vlucht naar voren. Het doel is lovenswaardig en zelfs verstandig gekozen, maar daar los je als minister het faillissement van je boeren nog niet mee op.
Die zijn, ondanks hun brede waaier aan producten met een herkomstbenaming en bijzonder onderscheiden boerenproducten, immers vergeten hoe ze geld kunnen verdienen in het Europa en de wereld van vandaag. Daar helpt zelfs een ronkend gepresenteerde agroecologische staatsstrategie niet bij. Ook agroecologie draait om het verdienen van geld. Anders komt het niet van de grond.
Frankrijk moest ook maar niet bang meer zijn voor technologie, digitale landbouw, biotechnologisch onderzoek en zelfs niet voor Monsanto.Le Foll had slechts één antwoord: je veux que la France soit leader de l'agroécologie. "Ik zou willen dat Frankrijk hét voorbeeld van de agroecologie wordt." En verder moest Frankrijk niet meer bang zijn voor technologie, digitale landbouw, biotechnologisch onderzoek en zelfs niet voor Monsanto.
Le Foll formuleert een zowel prachtige als nogal onheldere wens. Dertig concrete projecten moeten die toch waar maken. Wie daarin zoekt naar een business plan, komt echter bedrogen uit.
De Franse staat lijkt van plan veel geld te stoppen in een groots idee, zonder na te denken over de baten. Aan het begin van de video is dan ook te horen hoe Le Foll over economie denkt: 'nou ja, economische zaken, dat is allemaal niet zo fraai'.
Frankrijk, de landbouwtrots van het oude Europa, heeft een probleem en haar regering kiest voor een met verve gebrachte droom. Als dat maar goed afloopt.
Fotocredits: Stéphane le Foll, still, Elysée
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Engelbert #17 ik citeer uit de voorlaatste alinea vh hoofdartikel, wat niet betekent dat ik dat onderschrijf. Integendeel, ik ben het juist eens met een Franse aanpak die juist wel met (ecologische) kosten rekent. Dat gebeurde nu juist niet met de landbouwindustrialisatie vd laatste eeuw. (neerlands trots, volgens Rutte en mede mogelijk gemaakt door een onvervalste VOC-mentaliteit a la Balkenende)
@Engelbert: dat is voor de 2000+ schapenboeren die voor de Societe in Roquefort de melk voor de fameuze kaas leveren in ieder geval niet zo, die maken een gemiddeld inkomen (met hun 2 @300 schapen en melkprijs van 1.10 euro/lt) dat heel wat hoger ligt dan dat van onze TV boer Piet ( van dat einde-quotum=Bevrijdingsdag!!), met zijn schamele 30 mil. En het landschap daar is overal even idyllisch, ja die combinatie kan dus heel goed bestaan. Op enige afstand woont een veeboer die zijn dode dieren sinds kort mag laten opruimen door de vale gieren die daar weer vliegen, een natuur- en milieuvriendelijke destructiedienst, en ook nog heel goedkoop, zegt hij! De agro-ecologie van le Foll op volle toeren!!!
Dirk#14: Hoe iddylischer en authenthieker het landschap hoe armetieriger en marginaler de landbouw.
Mario: De Franse minister wil nu juist naar ecologische landbouw, dus veel minder kunstmest en gif denk ik dan. Dat vindt je ook niks? Wel lastig om het jou naar de zin te maken.
"De Franse staat lijkt van plan veel geld te stoppen in een groots idee, zonder na te denken over de baten."
De hele industrialisatie van de landbouw middels kunstmest - en ( naar later bleek ) het daarbij behorende steeds toenemende gifgebruik - was een even groots idee, zonder na te denken over de kosten.
Ik zit met smart te wachten op een diepgaande studie die ons vertelt wat de voordelen van concurrentie zijn.