Vorig jaar werden alle expedities naar het ‘dak van de wereld’ gestaakt nadat een lawine, op de meest gebruikte route, in totaal 16 mensen doodde. Daarop gingen de sherpa’s in staking, al kwamen er toch berichten dat mensen de top bereikten. Even leek het erop dat heldhaftigen ook dit jaar de berg links moesten laten liggen, maar sinds vandaag is er duidelijkheid. De Morgen meldt dat de overheid van Nepal heeft besloten dat er dit seizoen weer geklommen mag worden naar de top.

Bergen afval
Traditioneel beginnen de sherpa’s halverwege maart met de voorbereidingen voor het nieuwe klimseizoen, dat tot mei loopt. Jaarlijks beklimmen ongeveer 700 bergbeklimmers en gidsen de hoogste berg ter wereld.
De mensenmest vervuilt de klimroutes en kan zelfs ziektes verspreiden. Het is tijd voor actie
Om te acclimatiseren overnachten klimmers wekenlang in vier kampen tussen het basiskamp op 5300m en de top op 8850m. Dit zorgt voor een afvalprobleem.

Stank en erger
Naast tentjes, gebroken ladders en luchtflessen blijkt de berg inmiddels vol te liggen met hopen mensenpoep. De kampen zijn namelijk wel voorzien van tenten en wat essentiële benodigdheden, maar er zijn geen toiletten. Sherpa Ang Tshering van de Nepalese bergbeklimmersbond laat in The Guardian weten dat uitwerpselen het grootste probleem zijn. Door de lage temperaturen op de berg gaat de afbraak daarvan te traag. Als de sneeuw verdwijnt, zorgt de ontlasting voor een ‘onaangename’ geur. Sherpa Dawa Steven spreekt zelfs van een gezondheidsrisico. De mensenmest vervuilt de klimroutes en kan zelfs ziektes verspreiden. Het is tijd voor actie.

Verplicht afval mee terug nemen
In het basiskamp zijn wel toilettenten. AIs een ‘ton’ vol is, wordt die de berg afgedragen en verwerkt. De Nepalese overheid heeft echter nog geen plan bedacht voor het probleem hoger op de berg. Wel zijn er vorig jaar nieuwe regels ingesteld. Bergbeklimmers moeten verplicht 8 kilo afval mee terug te nemen tijdens de afdaling. Doen ze dat niet, dan zijn ze hun borg van € 3.500 kwijt. Een eigentijdse versie van 'laat niet als dank, voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van 'de berg', de schillen en de dozen'.

Sinds 2008 is er ook een ‘schoonmaakexpeditie’. Organisatie Eco-Everest haalt elk jaar duizenden kilo’s afval van de berg. Het is onduidelijk hoeveel er nog ligt en op welke hoogte.

Fotocredits: ‘Expeditions at Mt. Everest Base Camp, April 2006’ Mahatma4711
Dit artikel afdrukken