SOKO Tierschutz, een Duitse dierenrechtenorganisatie, maakte de opnamen in augustus en september van dit jaar bij Schlachthof Karl Temme in Bad Iburg, Nedersaksen. Stelselmatig worden verzwakte, zieke en zelfs dode koeien met een lier uit de transportwagens het slachthuis ingesleept. Ze kunnen niet meer op eigen benen staan. Ook is te zien hoe de slachthuismedewerkers te pas en te onpas elektrische veedrijvers gebruiken en de dieren schoppen; kalveren worden aan hun oren voortgetrokken. Handelingen die volgens de Europese regelgeving verboden en strafbaar zijn.

'Opgebruikt'
“De beelden zijn niet alleen een aanklacht tegen het slachthuis, de transporteurs en de boeren-eigenaars, maar ook tegen de vlees- en zuivelindustrie in zijn geheel,” zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. Volgens Animal Rights produceert de zuivelindustrie voortdurend zieke, gewonde en uitgeputte dieren. Stierkalveren uit de zuivelindustrie noemt de organisatie een "restproduct".

Het slachthuis in kwestie is inmiddels gesloten, aldus Animal Rights. Het vlees kan via de Belgische vleesgroothandel Dierickx mogelijk ook in Nederland terecht gekomen zijn. Animal Rights heeft de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) en het Belgische federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) om informatie en uitleg gevraagd.

Animal Rights kaartte eerder misstanden aan in het varkensslachthuis in Tielt en runderslachthuis in Izegem. De organisatie "roept iedereen op niet bij te dragen aan dit leed" door af te zien van vlees én zuivel.

Dit artikel afdrukken