'Opgebruikt'
“De beelden zijn niet alleen een aanklacht tegen het slachthuis, de transporteurs en de boeren-eigenaars, maar ook tegen de vlees- en zuivelindustrie in zijn geheel,” zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. Volgens Animal Rights produceert de zuivelindustrie voortdurend zieke, gewonde en uitgeputte dieren. Stierkalveren uit de zuivelindustrie noemt de organisatie een "restproduct".
Het slachthuis in kwestie is inmiddels gesloten, aldus Animal Rights. Het vlees kan via de Belgische vleesgroothandel Dierickx mogelijk ook in Nederland terecht gekomen zijn. Animal Rights heeft de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) en het Belgische federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) om informatie en uitleg gevraagd.
Animal Rights kaartte eerder misstanden aan in het varkensslachthuis in Tielt en runderslachthuis in Izegem. De organisatie "roept iedereen op niet bij te dragen aan dit leed" door af te zien van vlees én zuivel.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat artikel maakt inderdaad veel duidelijk, Joyce. Zeker de vaak conflicterende belangen, het balanceren. Aanrader.
Bennie Stevelink heeft dit artikel nog niet gelezen vermoed ik..?
Marjorie, in Nederland wordt geen koe geslacht zonder toezicht van een keuringsarts van de NVWA. Als de getoonde praktijken ook in Nederland gebeuren kan dat alleen met medeplichtigheid van de NVWA.
#4 Harry, dat was inderdaad geen antwoord op de vraag van Bennie, maar een reactie op zijn uitgesproken twijfel dat die gebeurtenissen ook in Nederland zouden kunnen plaatsvinden.
Overigens vind ik het het niet een relevante vraag, omdat in Nederland veel vlees uit het buitenland komt en Nederlands vee naar het buitenland gaat.
#1 Maar om toch iets te zeggen over Bennies: "Waarom moeten ze anders steeds beelden uit het buitenland gebruiken?" Ik kan er zo een paar redenen bedenken, maar weten doe ik het natuurlijk niet.
1) de organisatie is Belgisch/Nederlands. België is dus ook een "eigen" land van Animal Rights.
2) misschien wordt het moeilijker om undercover te filmen bij slachterijen of andere bedrijven voor rundvlees in Nederland nadat er al gefilmd werd in België, in de eendenfokkerijen in Nederland, eigenlijk in heel veel landen door verschillende organisaties.
3) Misschien heeft deze organisatie niet zoveel mensen in dienst dat ze deze overal undercover kunnen plaatsen, omdat de filmers (uit Tielt enzo) bekend zijn.
Overigens vond ik deze tekst op de website van Animal Rights:
"Vorige week vond bij runder- en kalverslachterij Griendtsveen in Hoogeveen een inval plaats vanwege het slachten van dieren die eigenlijk te ziek waren om vervoerd te worden, dus dit is ook een Nederlandse realiteit. In 2008 werd Friesland Vlees gesloten vanwege de beschuldiging dat het bedrijf zieke en gewonde dieren zou slachten. 3
VERORDENING (EG) NR. 1099/2009 INZAKE DE BESCHERMING VAN DIEREN BIJ HET DODEN, ZEGT IN BIJLAGE III 1.8:
Het is verboden:
a) de dieren te slaan of te schoppen;
b) op een bijzonder gevoelig deel van het lichaam op zodanige wijze druk uit te oefenen dat het de dieren vermijdbare pijn of vermijdbaar lijden berokkent;
c) de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hun pijn of vermijdbaar lijden berokkent;".
Ik kan me dus goed voorstellen dat ook in Nederland vreselijke dingen gebeuren. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het ook vaak anders gaat dan nu naar voren komt. Maar ik ga er niet vanuit dat het in Nederland niet (meer) voorkomt.
Dat is geen antwoord op Bennie's vraag, Marjorie. Waarom zijn er geen Nederlandse beelden?