Moet thuiskoken en zelf eten klaarmaken niet in zijn algemeenheid worden verboden?

"Veel ouders doen het met plezier", schrijft Patrick van IJzendoorn vandaag in de Volkskrant. "Broodjes smeren, beleggen met cheddar of een knakworstje versierd met stukjes sla. Vaak gaat er ook wel iets als een zakje chips of chocolade in de lunchtrommel van hun kinderen."

Jamie gooide roet in het eten
De helft van de Britse schooljeugd eet in de beruchte schoolkantines waar het eten ongezond en niet lekker heette te zijn. De andere helft neemt zelf een broodtrommeltje mee. Tot voor kort was dat wellicht de betere keuze. Tot Jamie Oliver roet in het eten kwam gooien. Door zijn campagnes voor goed eten op scholen is de kwaliteit van de Britse schoollunch dramatisch omhoog gegaan. Zozeer dat David Cameron, de Mark Rutte van onze overburen, het een goed idee vindt om de Britse jeugd tijdens de lunch niet meer uit het trommeltje van thuis maar uitsluitend nog op school te voeden. De poorten zouden zelfs gesloten moeten worden om de kinderen niet naar een nabijgelegen McDo of Subway te laten ontsnappen.

Cameron kampt met duidelijk dikkere kinderen dan wij en ziet op termijn een gat in zijn budget voor gezondheidszorg ontstaan. Ingrijpen is dan ook zelfs voor deze conservatieve liberaal een gelegitimeerde weg. Uiteraard betichten mensen zijn regering nu van betutteling, maar .... wie kan er nou tegen iedere dag Jamie-achtige maaltijden zijn?

Keuze uit 4 heerlijke, uitgekiende maaltijden
Daarom zou de gedachte nog verder uitgebreid kunnen worden: verbied het koken thuis, waar veel mensen er een onsmakelijk en ongezond potje van maken en ook nog eens verantwoordelijk zijn voor een weggooi-percentage van bijna 50%. Wat op school kan, kan immers ook thuis. Een tafeltje-dek-je dat de hele stad bedient met heerlijk met de seizoenen meegekookt vers bereid eten. Het is uitgekiend samengesteld, maar daar merk je niets van. Je mag kiezen uit 4 zalige maaltijden en krijgt die keurig bezorgd, waar je ook maar wilt. Als iedereen zo gaat eten, wordt het vele malen goedkoper dan de pizzakoerier of de bezorgchinees. Het maakt het meteen mogelijk alleen nog 'duurzaam' spul te gebruiken en de afvalstroom wordt 100% beheersbaar. Dat is dus geweldig: lekker, gezond, niet meer dik en nog duurzaam ook

Dijksma versus Cameron
De duurzame eetbrief van Sharon Dijksma kan meteen in de kachel, want het programma wordt sneller en beter uitgevoerd dan ooit denkbaar zou zijn als het wordt aangestuurd vanuit de bestaande marktpartijen die zij nu aan het stuur zet. Onze regering gaf daarmee van de week aan dat ze schooljuf gaat spelen. Ze gaat marktpartijen houden aan de afspraken die ze zelf formuleren. Politiek is dat slim, maar veel ambitie zit er niet bij.

Het Engelse schoolideetje komt van een cateraar die graag iedereen lekker wil laten eten. Een heel slimme ondernemer, dat blijkt. Jamie heeft het nakijken, terwijl hij kennelijk een enorme markt achterlaat. De markt kan het dus prima en gezond regelen. Je moet het alleen nét even dat zetje weten te geven.

Vraag: bent u voor grote thuisbezorgende gaarkeukens met Jamie-eten of moet u nog een beetje wennen aan het nieuwe sturende overheidsdenken van de rechtse Cameron en gaat u liever voor het liberale van onze linkse Sharon?

Fotocredits: Sharon Dijksma, uitsnede, Roel Wijnants

-- POLL --

Ik vind dat de overheid het ontstaan van grote gaarkeukens met Jamie-eten een handje moet helpen

Dit artikel afdrukken