De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Voedingslabels helpen, maar zelfcontrole speelt belangrijke rol bij maken van gezonde keuzes
Etiketten met voedingswaarde-informatie of andere aanduidingen om aan te geven of iets een gezond product is, helpen consumenten, maar hun mate van zelfcontrole beïnvloedt hun keuze ook. Dat blijkt uit een tweetal studies verschenen in het Journal of Public Policy and Marketing.
Eén onderzoek keek wat het effect was als bij lunchgerechten de numerieke voedingswaarde of een stoplichtkleur stond. In het buitenland worden stoplichtkleuren toegepast om aan te geven hoe een product past binnen de voedingsrichtlijnen. Beide informatiemanieren lieten de proefpersonen relatief gezondere keuzes maken, waardoor ze ongeveer 10% minder calorieën binnen kregen. Maar de onderzoekers wijzen er op dat hun etiketteninformatie waarschijnlijk lastiger te interpreteren is voor consumenten dan een simpel stoplicht.
De andere studie onderzocht hoe zelfcontrole de besluitvorming beïnvloedt. Via een app gaven de onderzoekers hun proefpersonen informatie over bv. een snack. Eén groep kreeg getalsmatige informatie over de voedingswaarden, de andere groep kreeg een plaatje met hoe lang ze moesten bewegen om de geconsumeerde calorieën weer te verbranden. Mensen die weinig zelfcontrole hadden op het gebied van eten, bleken veel beter te reageren op de plaatjes dan op de cijfermatige informatie. Wil een interventie de grootste kans op succes hebben, is het dus van belang vast te stellen op welke gebieden mensen meer of minder zelfcontrole hebben.

FL 2. Whole Foods haalt discutabele gevangenis-producten uit de schappen
De Amerikaanse supermarktketen Whole Foods stopt met de verkoop van producten die zijn gemaakt door gevangenen, meldt Grist. Het gaat om geitenkaas en tilapia (vis) van de bedrijven Haystack Mountain Goat Dairy en Quixotic Farming. Klanten bleken bezwaar te hebben tegen de producten die met gevangenisarbeid gemaakt zijn. Volgens een woordvoerder van Whole Foods zou “de gemeenschap zich onprettig voelen bij het idee”. Whole Foods wilde met de producten een bijdrage leveren aan de terugkomst van gedetineerden in de maatschappij. De gedetineerden worden immers betaald voor de gedane arbeid. Hun salaris blijkt evenwel een minder realistische afspiegeling van de maatschappij: zo bedraagt het startsalaris voor een gedetineerde bij de geitenkaasmakerij 1 dollar per dag.

FL 3. Engelse supers voorzien praktische problemen bij invoering plastic-draagtasjes-taks
Vanaf vandaag geldt de plastic-draagtasjes-taks ook voor Engelse supermarkten. De supers verwachten veel praktische problemen rondom de invoering, meldt de Daily Mail. De regels voor het wel of niet rekenen van extra kosten voor een draagtasje zijn volgens hen vaag en verwarrend. Zo hoeft er niet extra betaald te worden voor zakjes waar vlees, groente en bijvoorbeeld scheermesjes in zitten. Het British Retail Consortium vindt het een “onnodig complex systeem”. Retailers vrezen ook tegenspraak van klanten, waar cassières weerstand aan moeten zien te bieden. Om de omgang met “moeilijke klanten” goed te laten verlopen, zijn supermarkten training gaan geven aan hun personeel. In Engeland zal de nieuwe regel voorlopig alleen gelden voor grote supermarkten - wat de invoer wellicht niet eenvoudiger maakt. Klanten hebben volgens onderzoek in ieder geval geen bezwaar tegen de invoering. In Wales en Schotland leverde een vergelijkbare maatregel 70% minder plastic draagtasjes op.

FL 4. Europese lidstaten verdeeld over teelt genetisch gemodificeerde gewassen op eigen grondgebied
Meer dan twee derde van de lidstaten van de EU kiest voor het verbieden van het verbouwen van genetisch gemodificeerde (GMO) gewassen op eigen grondgebied ('opt out'). Dat meldt woordvoerder Enrico Brivio van de Europese Commissie zondag, aldus De Morgen. België en Groot-Brittannië zijn verdeeld: Wallonië, Schotland, Wales en Noord-Ierland kozen voor een opt-out, Vlaanderen en Engeland niet. Ook Duitsland maakt een uitzondering, zodat het land kan doorgaan met wetenschappelijk onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen.
"Er is nooit een duidelijker signaal gegeven dat GG-gewassen en de bedrijven die ze produceren niet welkom zijn in Europa", zegt Mute Schimpf van Friends of the Earth Europe. GG-bedrijven als Monsanto hebben nu één maand de tijd om te reageren op de diverse 'opt-out'-verzoeken. De eindbeslissing om de teelt van een gewas al dan niet te weigeren, ligt bij de respectievelijke regeringen van de lidstaten. Zij kunnen zich beroepen op een breed scala aan bezwaren, waaronder milieu, landbouw, gezondheid en politieke overwegingen.

FL 5. Biersmaak beter behouden door toevoeging extra cysteïne
De Leuvense bio-ingenieur Jeroen Beart ontdekte dat je bier door toevoeging van extra cysteïne langer kunt bewaren zonder dat er smaakverlies optreedt, aldus De Morgen. Op kamertemperatuur bewaard bier krijgt op kamertemperatuur na enkele weken een zoete of kartonachtige smaak. Dit komt door zogenaamde aldehyden, vluchtige stoffen die in concentratie toenemen bij het ouder worden van bier. Vooral bij pils is dit onaangenaam, omdat dit van huis uit een neutrale smaak heeft. Het aminozuur cysteïne komt van nature voor in bier. Het bindt zich aan de aldehyden en neutraliseert hiermee hun smaak. Bij het ouder worden van het bier koppelen de aldehyden zich los. Het toevoegen van extra cysteïne blijkt een makkelijke manier om de oorspronkelijke smaak langer vast te houden. De toevoeging is toegestaan binnen de wettelijke beperkingen.

FL 6. Opnieuw invriezen vlees en vis niet gevaarlijk na ontdooien in koelkast
Rauw vlees, vis en gevogelte kun je prima opnieuw invriezen, zegt voedingsdeskundige Tina Hanes in de New York Times. Zij werkt bij de United States Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service. Eén van de meest gestelde vragen aan de hotline van die dienst is of je producten opnieuw kunt invriezen, aldus Hanes. Of het kan, hangt af van de manier van ontdooien. Bacteriën houden van warm en vermeerderen zich snel bij kamertemperatuur. Als je vlees op het aanrecht of onder de warme kraan ontdooit, tieren ze dan ook welig. Op die manier ontdooid vlees kun je niet opnieuw in de vriezer leggen, adviseert Hanes. In de koelkast ontdooid voedsel is daarentegen wél veilig om opnieuw in te vriezen. Wel wijst Hanes er op dat je het niet te lang in de koelkast moet laten liggen. Tenslotte wijst Hanes er op dat de structuur verandert door het ontdooien en weer bevriezen. Dat geldt niet alleen voor vlees, maar voor alle producten die je opnieuw invriest.

FL 7. Finland boycot vlees van Baltische en Poolse wilde zwijnen
De Finse voedselveiligheidsautoriteit Evira verbiedt de invoer van het vlees van wilde zwijnen uit de Baltische staten of Polen, meldt GlobalMeatNews. Met de maatregel hoopt de autoriteit de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. In de Baltische staten en Polen zijn diverse gevallen van Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Het virus is ongevaarlijk voor mensen maar kan zich snel verspreiden onder wilde zwijnen en naar varkenshouderijen. Het blijkt bovendien lang te overleven in vleesproducten, zoals gedroogde of gerookte vleeswaren.
Evira raadt daarnaast jachttrips af naar gebieden waar varkenspest geconstateerd is. Jagers die in besmette gebieden gejaagd hebben, moeten hun uitrusting grondig schoonmaken en desinfecteren.

FL 8. ​Amerikanen laten rundvlees staan voor goedkoper varken
​De vraag naar rundvlees in de VS is sinds 1970 nog nooit zo laag geweest, meldt Bloomberg. In 2015 daalt de consumptie van rundvlees naar een nieuwe dieptepunt van 24,4 kg per hoofd van de bevolking. Het prijsverschil tussen rund en de goedkopere varkens en kippen werd de afgelopen jaren alleen maar groter. In 2014 zorgden de droogte en het varkensvirus PED voor minder productie aan rund respectievelijk varken, waardoor de prijzen stegen. Omdat varkens nu eenmaal sneller groeien dan runderen, is de varkensvleesproductie inmiddels weer op peil. De varkensprijs daalde met 7% ten opzichte van oktober vorig jaar en ook de prijs van kip daalde. Analisten voorzien een mogelijke prijsverlaging van rundvlees; door de lage graanprijzen gaat het vee voller en vetter naar de slachterij. De vraag is of de prijsdalingen tot in de supermarkt terug te vinden zullen zijn.

FL 9. Belgische wetenschappers en politiek bezorgd om hormoonverstoorders
De Belgische politieke partij Groen eist een verbod op het gebruik van hormoonverstoorders. In De Standaard noemt senator Petra de Sutter, tevens gynaecoloog, het gebrek aan beleid op dit gebied "een politiek schandaal". Ze pleit als eerste stap voor een totaalverbod op Bisfenol A in voedselverpakkingen en vervolgens voor een aanpak van EDC's (Endocrine Disrupting Chemicals) in het algemeen. Endocriene verstoorders komen voor in allerlei producten, van yoghurtpotjes tot badeendjes. Toxicoloog Greet Schoeters van de Universiteit Antwerpen: “Van sommige EDC’s weten we dat ze hormoonverstorend werken, maar ze hebben ook broertjes en zusjes die niet getest zijn en die de industrie wel gebruikt”. Ook de WHO waarschuwt tegen het gebruik van EDC’s, vanwege de mogelijke risico's zoals verminderde vruchtbaarheid, borstkanker, abnormale groei en neurologische ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Vooral de invloed op foetussen baart zorgen. Toxicoloog Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven relativeert de bezorgdheid: “Blootstelling aan EDC’s is niet hetzelfde als toxiciteit. Er zitten hormoonverstoorders in teenslippers, maar zeggen dat je kanker krijgt als je daar de hele dag op loopt, is nergens op gebaseerd”.

FL 10. 'Smaakreceptoren in de dunne darm betrokken bij onderdrukking hongergevoel'
Uit onderzoek door het Maastricht UMC+ blijkt dat een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami ervoor zorgt dat mensen minder eten. In de dunne darm zitten, net als op de tong, receptoren die deze stoffen waarnemen. In de darm hebben ze echter een andere functie dan het ervaren van de smaaksensatie. Zoet, bitter en umami blijken het hormoon te beïnvloeden dat het hongergevoel onderdrukt. De onderzoekers dienden bij gezonde proefpersonen via een sonde rechtstreeks in de dunne darm een combinatie van de 3 smaakstoffen toe. Bij de daarop volgende warme maaltijd bleken de proefpersonen gemiddeld 60 calorieën minder te consumeren vergeleken met de controlegroep (486 versus 422 kilocalorieën). Hoofdonderzoeker Mark van Avesaat van het Maastricht UMC+ denkt dat de bevinding kan leiden tot de ontwikkeling van capsules op basis van deze 3 smaakstoffen. "Op die manier zou je de voedselinname kunnen beïnvloeden ter ondersteuning van het afvallen. Om dat daadwerkelijk te verwezenlijken is echter nog wel meer onderzoek nodig." De resultaten van het onderzoek verschenen in het American Journal of Clinical Nutrition.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Reporter in action', Liz MC
Dit artikel afdrukken