De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Dit weekend leggen we de laatste hand aan het definitieve format waarmee wij én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Spaanse koffie bevat mycotoxinen
Onderzoekers analyseerden 100 koffiemonsters uit verschillende supermarkten in Spanje. In 5 van deze monsters zaten meer mycotoxinen dan de toegestane hoeveelheid. Mycotoxinen worden geproduceerd door schimmels, zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen bovendien het hormoon- en immuunsysteem beïnvloeden. Het aangetroffen gevonden toxine Ochratoxine A is gelinkt aan nierziekten. De aanwezigheid van mycotoxinen in voedsel, zoals granen en noten, hangt af van bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid. Dit is nooit helemaal te voorkomen en daarom zijn kleine hoeveelheden toegestaan. Hoewel het aangetroffen gehalte - in cafeïnevrije koffiecapsules - 6 keer de toegestane hoeveelheid was, vinden de onderzoekers de resultaten niet alarmerend. Wel vinden ze dat er meer aandacht moet zijn voor de gezondheidsrisico’s van mycotoxinen, zeker als ze voorkomen in een product dat we zoveel consumeren als koffie, meldt MedicalNewsToday.

FL 2. Beslissers op het werk zijn dikker
Australische onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die veel beslissingen moeten nemen op hun werk vaker een hogere BMI en grotere middelomtrek hebben. Dit in tegenstelling tot mensen die relatief veel vrijheid hebben om hun vaardigheden in te zetten. Bij die mensen blijkt de BMI juist lager te zijn en de middelomtrek kleiner.
Het onderzoek bekeek 2 aspecten van control in de werksituatie. Het eerste is het vaardig zijn in de vereiste taken en verantwoordelijkheden; het tweede de mate van autonomie om die vaardigheden toe te passen. Tot het tweede behoort de autoriteit om beslissingen te nemen.
Over het algemeen worden deze twee factoren gelijkgeschakeld en benoemd als ’job-control’. Uit het onderzoek blijkt dat voor het effect dat ze hebben op het gewicht en de gezondheid, beide factoren beter apart bestudeerd kunnen worden. Ze hebben immers een tegengestelde associatie met overgewicht. Christopher Bean, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit van Adelaide, zegt: “De bijdrage van werkstress is maar een heel klein deel in het geheel. Maar aangezien werk een grote rol speelt in het leven van veel mensen, is het een belangrijke factor om mee te nemen in het onderzoek naar wat obesitas veroorzaakt en in stand houdt.”

FL 3. België gaat voor 'voedselwinst'
België lanceert in november de campagne ‘30 dagen voedselwinst’. De campagne roept Vlamingen op om zo weinig mogelijk voedsel in de vuilnisbak te gooien. De bedoeling is dat deelnemers in november 30 dagen lang bijhouden wat ze aan voedsel verspillen. Dit moet de consument confronteren met en bewust maken van de hoeveelheid voedsel die ze als huishouden verspillen. Om beter met voedselverspilling om te gaan, krijgen de deelnemers tips over het aankopen, bewaren en bereiden van voeding. Daarnaast leren ze ook meer over het verwerken van restjes.
De campagne is een initiatief van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, meldt De Standaard, in het kader van de 'Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020'. Opvallend is de insteek van de campagne: in plaats van op voedselverspilling en verlies ligt de nadruk op de positieve kant: het boeken van voedselwinst.

FL 4. Brood blijft het best 'vers' in de diepvries
Waar de koelkast bekend staat als de beste manier om voedsel langer vers te houden, is dat voor brood juist helemaal niet het geval. Brood veroudert - wordt droog en hard - door twee oorzaken. Het droogt uit en daarnaast herkristalliseert het zetmeel dat tijdens het kneed- en bakproces een bepaalde structuur heeft aangenomen, langzaam maar zeker. De Amerikaanse foodsite Seriouseats.com onderzocht de beste en slechtste manieren om brood te bewaren.
Voor het onderzoek gingen stukken vers brood onverpakt, in papier of in plastic de broodtrommel, koelkast, of diepvries in of bleven op kamertemperatuur op het aanrecht liggen. Het onverpakte en in papier verpakte brood verouderde het snelst, dat bleek na een dag al helemaal uitgedroogd en hard. De in plastic verpakte broden uit de koelkast waren veel harder dan het brood in plastic dat bij kamertemperatuur bewaard was. Verreweg de beste manier om brood 'vers' te houden, blijkt de diepvries te zijn. In de vrieskou vertraagt het herkristalliseringsproces van de zetmeelkorrels. Vooral als je het brood even in de oven oppiept, verschilt het resultaat weinig van echt vers brood. Maar dat weten foodies natuurlijk al lang.

FL 5. 'Zoetere witloof nog altijd even gezond'
Groenten en fruit worden steeds zoeter. Met het verdwijnen van de bittere stoffen, neemt ook het gehalte aan fytonutriënten af. Dat is jammer, want deze fytonutriënten hebben vaak positieve gezondheidseffecten. Zo heeft het superbittere naringine in witte grapefruits ontstekingsremmende eigenschappen die de groei van borstkankercellen afremmen. Ook de bittersmakende fytonutriënten in cacao, koffie en bessen verminderen ontstekingen en activeren beschermingsmechanismen in onze cellen. Uit een onderzoek, beschreven in NewScientist blijkt dat de hoeveelheden bittersmakende stoffen al jaren teruglopen als gevolg van een algemene tendens naar zoetere smaken.
Volgens de Belgische hoogleraar Maurice De Proft van het laboratorium voor plantenteelt aan de KU Leuven is dat overigens niet noodzakelijkerwijs het gevolg van een strategische keuze door telers. "Tuinders hebben dit niet bewust gedaan voor de smaak, wel voor de groeikracht van de plant. Witloof groeit nu eenmaal beter als het meer suikers uit zijn wortels haalt. Door de toename van de zoetstoffen proeft het minder bitter, maar er zitten nog altijd evenveel gezonde bitterstoffen in witloof", stelt De Proft op Vilt.

FL 6. Supers verkopen minder vleesvervangers
De markt voor vleesvervangers groeit niet meer en krimpt zelfs. Dat blijkt uit onderzoek van IRI, meldt Distrifood. In het buitenland is er wel sprake van groei. ‘De categorie vleesvervangers heeft het moeilijk. De shopper die geen vlees meer eet zoekt het steeds meer in andere alternatieven zoals vis, peulvruchten, noten of kaasproducten’, zegt Insights Director Sjanny van Beekveld van IRI. De Nederlandse markt kromp van € 73,6 miljoen in 2012 tot € 71,8 miljoen bij deze meting.

FL 7. Directeur-generaal NVWA bepleit verbod onbedwelmde rituele slacht
"Bij onbedwelmd doden is er een reëel gevaar dat de dieren, na aansnijden, het bewustzijn niet verloren hebben binnen een tijdspanne van 45 seconden. Onderzoek en systematische registraties hierover ontbreken." Die woorden schrijft de NVWA. Omdat een verantwoorde slacht niet kan worden gegarandeerd bepleit de handhavings- en controle-instantie het verbieden van rituele slacht.
Mocht een verbod onhaalbaar zijn, dan vindt de NVWA dat de regels voor onbedwelmd slachten moeten worden aangescherpt. In dat geval zouden er geen slachthandelingen mogen worden verricht, zolang het dier nog tekenen van leven vertoont. Tevens wil de NVWA dat er beter wordt omgegaan met de fixatie en het kantelen van dieren voor het aanbrengen van de doodssteek. Directeur-generaal Harry Paul van de NVWA stelt dat hij voorstander is van een goede wettelijke regeling voor het onbedwelmd doden van ritueel te slachten dieren.

FL 8. 'Peperdure controles' bedreigen positie Nederland als doorvoerland
Nederland dreigt zichzelf als doorvoerland buiten spel te zetten door de hoge importtarieven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De kosten van reguliere importcontroles liggen 45% tot 72% hoger dan in onze buurlanden, stellen verschillende logistieke organisaties in een gezamenlijke verklaring. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde onlangs aan de importtarieven opnieuw te verhogen. Volgens het kabinet worden de hogere inspectiekosten gecompenseerd door lagere logistieke kosten. Daar zijn de logistieke organisaties, waaronder Transport en Logistiek Nederland, het Havenbedrijf Rotterdam en verladersorganisatie EVO het niet mee eens. Zij stellen dat de positie van Nederland als doorvoerland onder druk komt te staan.
De hoge tarieven zijn reden voor klanten van de logistieke bedrijven om bijvoorbeeld de haven van Rotterdam als doorvoerhaven in te ruilen voor de haven van Antwerpen. De organisaties voorzien dat ook mainport Schiphol onder de hogere tarieven gaat lijden, met banenverlies tot gevolg, aldus het FD.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: whoohoo120
Dit artikel afdrukken