De Vlaamse regering heeft concrete plannen om voedselverspilling terug te dringen. Tot 2020 moet de jaarlijkse Vlaamse voedselafvalberg met 15% afnemen.
Een jaar geleden was er nog slechts sprake van een 'engagementsverklaring', schrijft De Morgen. Het afgelopen jaar heeft de Vlaamse regering met een reeks koepelorganisaties uit de voedingssector die verklaring uitgewerkt tot een concreet actieplan. Het is de bedoeling dat de Vlaamse overheid - de ministers van Landbouw en Armoede - jaarlijks gaat rapporteren over de voortgang in de uitvoering van het plan.
Het plan, met de titel Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020, bestaat uit 9 actieprogramma's en 57 acties. De acties zijn opgezet in samenwerking met organisaties als Boerenbond, de federatie van de voedingindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos) en de horecasector.
Nederland laat het aan de private sector
Het gaat onder meer over 'het stimuleren van vernieuwende verpakkingen en het opnemen van het thema voedselverlies in opleidingen en vormingen voor werknemers en bedrijfsmanagers. Er komen sensibiliseringsacties voor de consumenten en acties die niet-vermarktbare voedseloverschotten bij mensen in armoede moeten laten terechtkomen', meldt De Morgen. Gemiddeld gooit een Vlaams gezin jaarlijks tussen de 36 en 55 kilo voedsel weg. Voor een Nederlands gezin is dat 50 kilo, meldde SIRE onlangs, bij de introductie van Kliekipedia.
Nederland kiest voor een andere aanpak van het voedselverspillingsprobleem. De overheid stuurt niet, maar laat het aan de consument door haar te leren hoe ze met restjes thuis moet omgaan. De Voedselbanken en andere private initiatieven hebben inmiddels een begin gemaakt met de herverdeling van niet meer commercieel in te zetten voedsel.
Fotocredits: 'Throw-away', Steven Lilly
Dit artikel afdrukken
Het plan, met de titel Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020, bestaat uit 9 actieprogramma's en 57 acties. De acties zijn opgezet in samenwerking met organisaties als Boerenbond, de federatie van de voedingindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos) en de horecasector.
Nederland laat het aan de private sector
Het gaat onder meer over 'het stimuleren van vernieuwende verpakkingen en het opnemen van het thema voedselverlies in opleidingen en vormingen voor werknemers en bedrijfsmanagers. Er komen sensibiliseringsacties voor de consumenten en acties die niet-vermarktbare voedseloverschotten bij mensen in armoede moeten laten terechtkomen', meldt De Morgen. Gemiddeld gooit een Vlaams gezin jaarlijks tussen de 36 en 55 kilo voedsel weg. Voor een Nederlands gezin is dat 50 kilo, meldde SIRE onlangs, bij de introductie van Kliekipedia.
Nederland kiest voor een andere aanpak van het voedselverspillingsprobleem. De overheid stuurt niet, maar laat het aan de consument door haar te leren hoe ze met restjes thuis moet omgaan. De Voedselbanken en andere private initiatieven hebben inmiddels een begin gemaakt met de herverdeling van niet meer commercieel in te zetten voedsel.
Fotocredits: 'Throw-away', Steven Lilly
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In Vilt alvast een voorschotje op het tweede van de 9 actieprogramma's:
"De Vlaamse overheid en het bedrijfsleven zetten in op samenwerking om zo de voedselverliezen ‘tussen’ de schakels in de keten terug te dringen, om innovatie in verpakkingen te stimuleren en een gemeenschappelijke aanpak voor voedselverliescrisissen op te zetten.
Voedselverliezen treden niet alleen op door factoren binnen de eigen bedrijfscontext, maar kunnen zich ook voordoen ‘tussen’ de schakels in de keten. De oorsprong van deze voedselverliezen zit in bepaalde afspraken of onvoldoende samenwerking of communicatie tussen actoren in de keten. Een incident in de voedingsketen kan op zijn beurt uitdraaien op een ‘voedselverliescrisis’ en alleen goede afspraken over de aanpak ervan kunnen het voedselverlies beperken. Innovatieve verpakkingen hebben potentieel om voedselverlies in de keten terug te dringen, maar een goede samenwerking in de keten is een belangrijke voorwaarde om innovaties succesvol door te voeren."