Kort 24 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'the best free paper bag ever', Hilke Kurzke

Het toenemende aantal maïsvelden​ - voor de productie van biobrandstof - verjaagt bijen in de VS. Het aantal wilde bijen in Amerikaanse landbouwgebieden slonk de afgelopen tijd aanzienlijk. Dit blijkt uit de eerste nationale kaart van slinkende bijenpopulaties, meldt de Huffington Post.

Door de oprukkende graanvelden komen er ook minder bijen in nabijgelegen landbouwgebieden met andere gewassen. In zeker 139 gebieden met gewassen die afhankelijk zijn van bijenbestuiving, is de populatie van de insecten sterk afgenomen. Zo slonk in Californië, de Great Plains en rondom de rivier de Mississippi de bijenpopulatie met 23% in de periode tussen 2008 en 2013. Dit kan volgens de onderzoekers mogelijk gevolgen hebben voor de voedselproductie.

Ze schatten voor het onderzoek het aantal bijen in verschillende landbouwgebieden met behulp van plaatselijke experts en een computermodel. Het computermodel gebruikt de aanwezigheid van bepaalde bloemsoorten en gewassen waarin de insecten zich graag vestigen om de schatting te maken. De software houdt ook rekening met de maximale afstand die insecten kunnen vliegen. Op basis van de data maakten de onderzoekers de eerste nationale kaart van de slinkende bijenpopulaties.

Volgens een onderzoek van de Russische Bond van Industriëlen en Ondernemers (RUIE) is in 67% van het ingeblikte vlees genept. Er zit ander vlees in dan de ingrediëntendeclaratie op de verpakking vermeldt.

Volgens de Russische Voedings- en Warenautoriteit zou bovendien 78,5% van de kaas van andere grondstoffen dan alleen melk zijn gemaakt. Er zou palmolie in gebruikt worden.

Het neppen van vlees en zuivel is streng verboden en niet zonder gezondheidsrisico's. De grondstoffen zijn immers niet te traceren. Het gezondheidsgevaar en de fraude kunnen volgens marktanalyst Eugene Gerden bestaan bij de gratie van het feit dat er onvoldoende controle wordt uitgeoefend door de overheid.

Afgelopen week bleek dat het Convenant Weidegang zijn doelen niet haalt. Milieudefensie wil dat uiterlijk 1 juli 2016 ten minste 125 melkveebedrijven waar de koeien nu permanent op stal staan, de koeien laten weiden. Daarnaast moeten alle boeren die hun koeien in de wei laten, 1 cent per liter extra krijgen.

Jacomijn Pluimers, campagneleider van Milieudefensie zegt: "Als niet aan deze eisen wordt voldaan, stapt Milieudefensie uit het convenant. Onze voorstellen zijn haalbaar en leveren meer koeien in de wei op. Het is nu tijd voor resultaat.”

Spanjaarden trekken zich niets aan van de waarschuwing van de WHO om minder bewerkt vlees te eten. Ze beweren het tegenovergestelde; hun jamón is juist gezond voor mensen op dieet, ouderen, kinderen en atleten.

De verkoop van ham is belangrijk in Spanje, zeker rond kerst. De verkoop van de complete hammen met been alleen al is jaarlijks goed voor een omzet van 1,5 miljard euro. Vijftig procent van de verkopen vindt plaats in de week voor kerst.

Het Muséo del Jamon, een keten van barretjes in het centrum van Madrid, verkoopt speciale rugzakken om het hele been van het varken (van bil tot hoef) in mee te nemen. Spaanse vliegvelden hebben zelfs speciale regels rondom het meenemen van een ham rondom de feestdagen. Eén van de verkopers in het Muséo zegt: “Het is het ingrediënt dat we het meest gebruiken. Essentieel in de keuken en in ons leven.” Ricardo Mosteo van de Denomination of Origin, de instantie die de kwaliteit van de hammen controleert verwacht nu een verschuiving in de verkoop, waarin de producenten de ham gaan omschrijven als een biologisch product dat in kleine porties als luxe etenswaar gepromoot gaat worden.

Onderzoekers hebben een manier gevonden om nieuwe tanden te laten groeien, meldt Daily Mail. Tandheelkundige experts van het RIKEN Centre in Japan hebben de cellen waar een nieuwe tand uit groeit in tweeën gesplitst en vervolgens teruggeplaatst in de kaken van een muis. Zo groeiden vanuit die cellen in 15 dagen twee functionele tanden in plaats van één. De muizen konden met beide tanden kauwen en voelen, hoewel de nieuwe tanden maar de helft van een gewone tand groot bleken te worden.

Het is onderzoekers nog niet eerder gelukt om een volledig functionele nieuwe tand te laten groeien. Deze uitkomsten zijn hoopgevend voor mensen, aangezien ongeveer 10% van de mensen geboren wordt met een onvolledig gebit en nog veel meer mensen in de loop van hun leven één of meerdere tanden verliezen door een ongeluk, ziekte of tandbederf.

PostNL beleefde dinsdag de drukste dag van het jaar. Het bedrijf bezorgde ruim 1,4 miljoen pakketten. Volgens het postbedrijf hadden de bezorgers het opmerkelijk druk met het afleveren van wijnpakketten. Het aandeel hiervan was zelfs nog groter dan het aandeel kerstpakketten.

Het record van eerder deze maand - meer dan 1,3 miljoen bezorgde (Sinterklaas)pakketten op 1 december - overtrof PostNL ruimschoots, schrijft de NOS. Vergeleken met de topdag van 2014 bezorgde het postbedrijf dit keer zelfs 30 procent meer pakketten. Om de decemberdrukte aan te kunnen, stuurt PostNL in december dagelijks geen 2.600 maar 3.100 bezorgers op pad.

In 2014 overleed een recordaantal van 30.722 Amerikanen aan alcoholgerelateerde aandoeningen, zoals alcoholvergiftiging en levercirrose, meldt de Washington Post. Dit is een stijging van 37% ten opzichte van 2002. In deze cijfers zijn ongelukken en misdrijven waarbij alcohol een rol speelt niet meegerekend. Als die er bij opgeteld worden komt het aantal doden rond de 90.000 te liggen, rapporteerden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Het aantal mensen dat minstens één keer per maand alcohol drinkt is licht toegenomen sinds 2002 - een stijging van 54,9 naar 56,9%. Voornamelijk vrouwen zijn meer gaan drinken. In 2002 dronk nog 47,9% van de vrouwen minstens maandelijks alcohol, in 2014 was dat 51,9%. Het percentage vrouwen dat binge drinking rapporteert, steeg van 15,7% naar 17,4% in diezelfde periode.

Volgens Philip Cook van Duke University is de toename van de alcoholgerelateerde overlijdensgevallen toe te schrijven aan iets meer mensen die veel meer drinken. In een eerder onderzoek toonde hij aan dat 10% van de Amerikaanse volwassenen de meeste alcohol drinkt – gemiddeld 74 drankjes per week. Deze zware drinkers lopen het grootste risico om door alcohol te overlijden. Voor mensen die minder drinken, is het directe effect op de gezondheid minder duidelijk. Het CDC waarschuwt deze groep mensen voor de lange termijn risico’s, zoals een verslaving en een vergroot risico op verschillende vormen van kanker.

In de NRC vandaag een stukje over de lentetaferelen die biologen nu - middenin in de officiële winter - al tegenkomen. Veel vroegterecords worden gebroken. Het vroegterecord voor de eerste gespotte bosanemoon staat op 27 februari (1958). Dit jaar is het eerste bloeiende exemplaar door onderzoeker Arnold van Vliet al op 17 december waargenomen.

De NRC brengt een lijst vroege voorjaarsbloeiers die nu al te vinden zijn. Biologen en klimatologen zijn er verrast door. Deze decembermaand is de warmste die ooit door het KNMI werd gemeten: 9,5 graden tegen 3,7 gemiddeld. Het vorige record stamt uit 1974 en stond op 7,3. Toch zal 2015 niet het warmste jaar ooit worden. 2006 en 2007 waren warmer.

Er zijn nog maar weinig broedende vogels gemeld. "Er is maar één melding van jonge eendjes", zegt Arnold van Vliet. Maar dat komt "doordat we nu geen broedvogels tellen", zegt Albert de Jong van Sovon. "Vanaf februari beginnen we de eileg te volgen. We moeten onze projecten misschien eens kritisch onder de loep nemen." Volgens de NRC is dat een opmerking die meer biologen maken: in de winter wordt nu eenmaal niet naar lentenatuur gezocht. Je vindt niet wat je niet zoekt.

De extreem vroege lenteprikkels voor bomen en planten baren met name fruittelers grote zorgen. Bloeiende bomen zullen bij intredende vorst geen fruit dragen als hun bloesems zich niet kunnen ontwikkelen.

Met ingang van 1 januari 2016 geldt in België een 'suikertaks' op frisdranken. Volgens de Belgische sectorvereniging voor de frisdrankenindustrie VIWF en de federatie voor handel en diensten Comeos zal de accijnsverhoging op frisdranken consumenten ertoe brengen om in Nederland, Duitsland en Frankrijk boodschappen te gaan doen.

België kent al een verpakkingstaks die maakt dat frisdranken en flessenwater over de grens goedkoper zijn.

David Marquenie, secretaris-generaal van VIWF zegt op De Levensmiddelenkrant: ”Uit cijfers van GfK blijkt bijvoorbeeld dat een verpakking met zes flessen van 1,5 liter 10,54 procent duurder is dan in Nederland. Daardoor stijgen grensoverschrijdende aankopen jaarlijks met 6 procent. Als daar ook nog suikerbelasting bijkomt, wordt het prijsverschil nog groter." Grensshoppen gaat ten koste van de competitiviteit en productiviteit van de sector, stellen de VIFW en Comeos, en kost de Belgische levensmiddelenhandel nu al 2,5 miljard euro jaarlijks.

Ondertussen gaan Nederlanders massaal over de grens shoppen in Duitsland, waar een 20% lagere accijns op drank geldt. De Telegraaf verhaalt over het dorpje Kaldenkirchen dat in de dagen voor kerst veranderd is in 'een Nederlandse koopenclave'. Je vindt er bijvoorbeeld een vat bier van het huismerk voor 50 euro, waar je in Nederland voor een A-merk 150 euro betaalt, of Jack Daniels whisky die bij de Duitse Aldi 17 euro kost en bij de Nederlandse slijter 25 euro.

Door accijnzen gedreven grensverkeer betekent dat de overheid minder opbrengsten binnenhaalt en is, in welke richting dan ook, altijd reden tot klagende lokale ondernemers die hun omzet terug zien lopen.

Hans Benno Wichtert is voorzitter van de varkensfokkerij-organisatie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Hij roept consumenten op regionaal geproduceerd varkensvlees te kopen. Volgens hem zal het vleesaanbod zonder regionale productie verdwijnen.

Wichtert doet zijn uitspraken in de nieuwsbrief van fokkerijorganisatie German Hybrid. Dat schrijft Boerderij

In de afgelopen 4 jaar is een derde van de varkenshouders is Baden-Württemberg gestopt. Wichtert hoopt dat via regionale afzet de uittocht tot staan kan worden gebracht. Wie echter nuchter de situatie analyseert, constateert dat niet alleen Duitsland, maar ook Nederland, Denemarken en België sterk exportafhankelijk zijn voor wat betreft hun varkensproductie en elkaar het leven op elkaars markten moeilijk maken. Regionale productie betekent dan ook juist een forse inkrimping van de varkensstapel in al die landen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Reinder Markerink

Land- en tuinbouwtechnologie

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag