De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Liever af en toe een hele reep chocola, dan iedere dag een stukje
Volgens obesitasonderzoeker Amanda Salis van de universiteit van Sydney word je dikker van het eten van iedere dag een stukje chocola, dan van een hele reep in een keer. De verklaring hiervoor is volgens haar onze ‘adaptieve thermogenese’. Dat mechanisme zorgt ervoor dat je stofwisseling sneller gaat werken. Het treedt in werking als je ineens veel calorieën binnenkrijgt.
Volgens voedingsexpert Tim Crowe is dit geen vrijbrief om je maar vol te stoppen met eten. “Uiteindelijk absorbeer je toch al die calorieën”, zegt Crowe. “Ook al versnelt je stofwisseling, je eet nog steeds te veel.” Alleen als je heel incidenteel een grote hoeveelheid chocola naar binnen werkt is het niet erg. “Op de lange termijn maakt dit geen verschil”, aldus Crowe. Salis benadrukt dat het vooral belangrijk is om je vanuit psychologisch oogpunt goed te voelen over wat je eet. “Op die manier kan je die eetbui voorkomen, het gaat er vooral om dat je jezelf onder controle kan houden.”

FL 2. Franse slachter Bigard betaalt varkenshouders ver onder streefprijs en beursnotering
De grote Franse slachter Bigard stevent af op een nieuwe krachtmeting met de Franse varkensboeren. Het bedrijf, dat 100.000 varkens per week slacht, weigert nog varkens op de Bretonse varkensbeurs MPB te kopen omdat die de prijs te hoog zou stellen. Bigard betaalt €1,329. De Franse regering wil dat slachters €1,40 betalen. De beursnotering staat op €1,372.
Door de weigering van Bigard blijven de boeren op de varkensbeurs met hun dieren zitten. Dat dwingt hen tegen lagere prijzen te verkopen. Collega slachter La Cooperl blijft eveneens weg van de beurs, maar koopt nog wel in tegen de notering. ''Wij houden nu nog de referentieprijs van MPB aan maar dat kan niet lang meer zo door gaan. We moeten toe naar een economische prijs, niet een die door de politiek is bepaald. Onze concurrenten uit Duitsland, Nederland en Spanje overspoelen de markt met vlees dat met veel lagere kosten geproduceerd wordt,'' zegt Emmanuel Cummaut, directeur van Cooperl.
Afgelopen maandag protesteerden de varkensboeren voor de vestiging van Bigard in Quimperlé.

FL 3. Nederlandse beursnotering voor varkens toch lager
Afgelopen week ontstond commotie over de notering voor Nederlandse varkens. De prijs zou veel te hard omlaag zijn gedaan door de marktmeesters die de prijs vaststellen. Boeren reageerden verontrust. Daarop werd de notering geheel opgeschort. Inmiddels is de prijs toch vastgesteld op 4 cent minder dan afgelopen week. Boerderij legt uit hoe de notering tot stand komt: door overleg tussen handelaren en hun marktinschatting. In juli legde France TV Info het uit voor het algemene publiek dat moeite had te begrijpen hoe handelaren onderling een prijs afspreken die het uitgangspunt is voor de uitbetaling aan varkenshouders.

FL 4. Credit Suisse First Boston ziet wereldmarkt voor dierlijk vet met 43% groeien door nieuwe voedingsinzichten
In een rapport voor investeerders van zakenbank CSFB voorspelt de bank een forse groei van de markt voor vet. Dat is het gevolg van de anti-koolhydratentrend die inmiddels ook de gangbare eetadviezen heeft veroverd. Na het herstel van het vertrouwen in verzadigd vet, ziet de bank de markt voor koolhydraten dalen ten gunste van vetten en eiwitten. Tot 2030 verwacht de bank dat de vetconsumptie per persoon met 23% zal stijgen. De eiwitconsumptie zou stijgen met 12%. De markt voor koolhydraten zou met 2% dalen. De totale vraag naar vet ziet de bank met 43% stijgen, gegeven de bevolkingsgroei die de wereld zal laten zien. De bekende Britse pro-vet arts Malcolm Kendrick reageert verheugd dat zelfs een bank vet omarmt.

FL 5. Aanbod melk overtreft de groei van de wereldmarkt
Gisteren werd in Vilnius (Litouwen) het Internationale Zuivelcongres gehouden. Daar werd geconstateerd dat de groei van de markt geen tred houdt met de groei van het aanbod. Er wordt op dit moment in de wereld zoveel melk geproduceerd, dat de prijzen dalen en de productie moet worden opgeslagen in de vorm van boter en melkpoeder. Verwacht wordt dat de vraag naar zuivel zich zal uitbreiden van 2 miljard consumenten nu, naar 5 miljard in 2030. Maar, zegt voorzitter Jeremy Hill van de Internationale Zuivelorganisatie, dan moet die vraag wel aangewakkerd worden.

FL 6. Unieke Syrische zaadbank gered
Wetenschappers van het International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA) in Aleppo, Syrië, zijn er in geslaagd hun unieke zaadcollectie het land uit te krijgen. De collectie bevat zaden van de belangrijkste voedselgewassen zoals tarwe, tuinbonen en haver, maar ook oude variëteiten die bestudeerd werden voor hun genetische weerbaarheid tegen droogte en zout. Sinds 2012 heeft ICARDA 140.000 diepgevroren zaadpakketjes in veiligheid weten te brengen. "Het centrum is helaas bezet door gewapende troepen... maar sommigen van hen zijn boeren en hadden zaad van ons gekregen. Ze snappen het belang van het centrum en weten dat we niets met politiek van doen hebben", aldus dr. Mahmoud Solh, directeur. De zaden zijn naar Turkije en Libanon gebracht, meldt Inhabitat. Op het terrein van ICARDA verbouwen de gewapende troepen momenteel gewassen voor hun eigen gebruik.

FL 7. Sterke groei aantal bewegende Nederlanders
Het aantal Nederlanders dat beweegt volgens de beweegnorm groeide de afgelopen 15 jaar sterk. Voldeed in 2000 ruim de helft van de volwassen bevolking aan de norm, inmiddels is dat bijna driekwart. Slechts 3% is inactief. Dat blijkt uit het Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2000-2014 van TNO, meldt Minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een Kamerbrief. Het trendrapport vat 14 jaar onderzoek naar Ongevallen en Bewegen in Nederland samen.
Groepen die achterblijven zijn kinderen en jongeren (waarvoor een strengere beweegnorm geldt), en chronisch zieken en ouderen. De medische kosten van een aantal ziekten - zoals diabetes en hart- en vaatziekten - als gevolg van onvoldoende beweging komen uit op 471 miljoen euro per jaar. Als ook depressies meegenomen worden in die berekening komen de medische kosten van onvoldoende bewegen uit 793 miljoen euro per jaar. De keerzijde van meer bewegen is dat het aantal sportblessures ook sterk toenam. De kosten daarvan worden geschat op 530 miljoen euro per jaar.

FL 8. Nederlandse antibioticabeleid voorbeeld voor Europese aanpak
De Europese Commissie heeft de Nederlandse aanpak van antibioticaresistentie in de veehouderij als model gebruikt bij de voorstellen voor een Europese aanpak van deze problematiek, meldt Boerderij. Volgende maand stemt de Commissie voor milieu en voedselveiligheid van het Europees Parlement over de voorgestelde richtsnoeren.
Die gaan over "hoe moet worden geregeld wie antibiotica kunnen voorschrijven en toedienen, aan welke eisen producenten van gemedicineerd voer moeten voldoen en welke maatregelen er in de verschillende veehouderijsectoren kunnen worden getroffen". In navolging van wat in Nederland gebruikelijk is, stelt de Europese Commissie voor dat koppelbehandelingen tot een minimum beperkt worden en houderijsystemen aangepast worden voor een zo laag mogelijke infectiedruk. Vaccinatiestrategieën, verplaatsingsbeperkingen bij geconstateerde resistentie, alternatieven voor droogzetten en een verbod op bepaalde categorieën antibiotica in de pluimveehouderij komen ook uit de Nederlandse aanpak voort.

FL 9. ‘Clean Eaters’ laten verpakte en bewerkte voedingsmiddelen niet links liggen
Clean Eating is met name in de VS een hype. Clean Eaters eten zoveel mogelijk puur natuur en ‘echt’ voedsel. Onderzoeksbureau NPD vroeg 5.000 consumenten naar hun definitie van Clean Eating. Van de respondenten zag 80% het als een lifestyle, meer dan een dieet of een rage. Opvallend is dat 61% ook verpakt voedsel accepteert en 44% zelfs bewerkte producten acceptabel vindt. De respondenten benadrukken dat wat niet in eten en drinken zit, belangrijker is dan wat er wél in zit. Het gaat erom dat er geen chemicaliën, conserveringsmiddelen, toevoegingen en pesticiden in zitten. Darren Seifer, analist bij NPD, ziet dit als goed nieuws. Voor de producenten van Consumer Packaged Goods (CPG) lijkt de groeiende groep Clean Eaters ontmoedigend, maar ook zij eten nog verpakte producten en vinden echt hun weg wel naar de CPG-schappen in de supermarkt.

FL 10. Wakker Dier trekt plofkipcampagne tegen Vomar en Hoogvliet in na toezeggingen supers
Na twee dagen campagne door Wakker Dier gaan supermarkten Vomar en Hoogvliet overstag. Zij hebben laten weten het verse vleesschap uiterlijk eind 2016 plofkipvrij te maken, meldt Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie vervangt de radiospotjes en printcampagne tegen de twee supers nu met spoed door uitingen tegen plofkip bij Boni - een supermarkt die nog geen duidelijke toezeggingen heeft gedaan. Ook achterblijver Nettorama kan acties verwachten.
Wakker Dier is vooral blij met de stap van Vomar, die bekend maakte op korte termijn de helft van het gehele kipassortiment te voorzien van één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. "Dit maakt Vomar in één klap van achterloper tot voorloper op dit gebied", stelt Wakker Dier. Ook Hoogvliet breidt dit jaar nog haar assortiment kip met één Beter Leven ster uit. De drie grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo en Lidl gaven eerder aan dit jaar al met plofkip te stoppen.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Sonntagmorgen', Das Sabrinchen
Dit artikel afdrukken