De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) krijgt geld voor varkenshouderij uit EU-pot
Na overleg met het ministerie van Economische Zaken over de verdeling van de 30 miljoen euro, die de Europese Commissie aan Nederland toekent, is gebleken dat er middelen voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ter beschikking worden gesteld. De middelen worden dus niet ter beschikking van alle varkenshouders gesteld.
Volgens een persbericht van de POV worden gelden die Nederland van Europa naar eigen goeddunken mag besteden, evenredig besteed aan het opzetten aan het ontwerp 'Vitale Varkenshouderij', gezamenlijke mestverwerking en een duurzame zuivelketen.
De POV zegt de middelen vooral te willen investeren in maatregelen die varkenshouders snel meer lastenverlichting, betere marges en dus een beter inkomen opleveren.

2. Varkensprijs 'onverklaarbaar' gedaald
Boerderij meldt dat beursprijs voor vleesvarkens met 4 cent is gedaald. Het nieuws zorgt voor verbazing onder varkenshandelaren en –boeren. Een prijsverlaging van 1 cent zou volgens een handelaar mogelijk zijn, maar 4 cent zou 'in het geheel niet' kloppen op basis van zijn inzicht in het volume dat de handel inbrengt. De notering zou daarom foutief zijn bepaald. De notering voor de komende week gaat met 4 cent omlaag naar €1,39 per kilo geslacht gewicht. Levende varkens noteren 3 cent lager op €1,09 per kilo.
Het nieuws volgt op een bericht begin deze week. Daaruit bleek dat de officiële EU-cijfers over de varkensproductie te laag waren ingeschat. In plaats van een productiestijging over het eerste halfjaar van 2015 van 2,5%, moet de overvolle markt een productiestijging van 4,1% verwerken. De export van varkensvlees vanuit de EU steeg dan ook explosief volgens Amerikaanse analyses.
UPDATE: Boerderij meldt dat de notering geheel komt te vervallen komende week wegens onduidelijkheid. Slachter Hilckmann handhaaft echter de lagere notering.

FL 3. FrieslandCampina wil mest via het aardgasnet verkopen
Van FrieslandCampina mag verwacht worden dat het bedrijf meegroeit met de groeibehoefte van zijn leden-melkveehouders en dus ook aan het ecologische teveel aan mest waarvoor dat zorgt. Daarom wil de multinationale coöperatie de rundermestverwerking in Nederland faciliteren. "Mest is dan wel niet de directe business van FrieslandCampina, maar wel van onze leden-melkveehouders. Wij hebben veel kennis in huis hieromtrent", zegt directievoorzitter Roelof Joosten van FrieslandCampina. Volgens hem kan het Nederlandse aardgasnetwerk gebruikt worden om mest als energie te verkopen.
Hij deed zijn uitspraken in een uitgave bij de boerenvakbeurs Agrarische Schouw in Joure. Vanuit Den Haag kwam gisteren het nieuws dat Nederland €10 miljoen Europese middelen ter beschikking stelt voor 'gezamenlijke mestverwerking'.

FL 4. Dementieonderzoeker vindt geen geld bij overheid, AH sponsort daarom zijn sokken
Volgens VU-arts Philip Scheltens is er te weinig geld vanuit de overheid beschikbaar voor onderzoek naar dementie en Alzheimer. De ziektes komen steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ze zijn vermoedelijk het gevolg van life style veranderingen, zoals het voortdurend online zijn, te weinig slaap, een veelheid aan permanent aanwezige prikkels. Het budget voor onderzoek naar dementie is gering, volgens Scheltens. Het bedraagt een dertigste van de middelen die beschikbaar zijn voor het onderzoek naar kanker.
Omdat Scheltens bij de overheid alleen onderzoeksgeld per project kan vinden en vindt dat hij daarmee niet op kan schieten, ziet hij zich genoodzaakt om vrijer besteedbare onderzoeksmiddelen via andere wegen te werven. Daarom liggen maandag in veel filialen van Albert Heijn en andere winkels paren sokken met niet bij elkaar passende kleuren en motieven. Dat is geen foutje, maar een actie van het VUmc Alzheimercentrum. Wie de sokken koopt, sponsort het onderzoek naar deze ongeneeslijke ziekte. Dat schrijft het FD.

FL 5. Unilever en Nestlé twitten steun aan consumentenorganisatie BEUC tegen transvetten
Unilever en Nestlé hebben op Twitter laten weten dat zij graag samen met consumentenorganisatie BEUC optrekken in de campagne tegen transvetten. BEUC stelde dit voorjaar dat wettelijke maatregelen nodig zijn omdat zelfregulatie door de industrie onvoldoende resultaat oplevert.

Deze week riep BEUC bedrijven en het Europese parlement op transvetten uit te bannen nadat een onderzoek liet zien dat zo'n maatregel alleen al in Groot-Brittannië tot 7.000 minder hartdoden per jaar zou leiden. Nestlé heeft beloofd per 2016 alle transvetten uit zijn producten te halen. Unilever beloofde dat al in 2010 en kon in 2012 melden transvetten overal ter wereld uit zijn producten te hebben gehaald.

FL 6. Pesticiden sproeien met drones in opkomst in Duitsland
De Duitse deelstaat Rijnland-Palts buigt zich over de beslissing om het sproeien van pesticiden met drones toe te staan. In de Duitse Moezelstreek doet het Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum (DLR) al 3 jaar onderzoek naar het sproeien van gewasbeschermingsmiddelen met onbemande mini-helikopters die een welkome hulp zijn voor wijnboeren met wijnranken op steile heuvelflanken, meldt Vilt. Na de geslaagde proefprojecten lijkt het een kwestie van tijd. In Azië worden drones al ingezet in vooral de rijstteelt.

FL 7. Eén gecertificeerde watersommelier in de VS
Amerika telt slechts één gecertificeerde watersommelier, schrijft de Huffington Post. Martin Riese werkt voor een restaurant in LA. In een filmpje geeft hij uitleg over zijn beroep en over water. Hij presenteert water uit de fles, opent de fles aan tafel en laat de gast proeven. Ook water heeft een smaakprofiel dat afhangt van het totaal daarin opgeloste stoffen, de aanwezige mineralen en het zuurstofgehalte. In Europa blijkt de watersommelier een meer voorkomend beroep dan in de VS.

FL. 8 Hoge technologische standaards beperken schade wijnmakerijen na aardbeving in Chili
De aardbevingen in Chili van afgelopen week lieten de wijnvoorraad vrijwel onbeschadigd achter. Handelsorganisatie Wines of Chile zocht contact met wijnmakers in de omgeving van het epicentrum van de aardbeving. De Britste directeur Anita Jackson vertelt dat los van wat kromgetrokken stalen benen en wat barsten in tanks, er een minimale hoeveelheid wijn verloren ging. De organisatie zoekt door naar informatie over de situatie. Wijngaarden en wijnmakers konden na de aardbeving weer normaal aan het werk, dankzij hun hoge constructiestandaarden en technologieën, meldt Decanter.

FL 9. Nederlandse M&S-shops bij BP mislukt
Marks & Spencer stopt na 2 jaar met zijn 6 Simply Food-shops bij BP. De samenwerking krijgt geen vervolg. "Nederlanders zijn nog niet toe om verse gemaksproducten op een dergelijke locatie te kopen, het draait vooral om impulsaankopen voor directe consumptie." Dat zegt Niels Broekhof, woordvoerder van M&S, op RetailDetail. Vanaf 12 oktober gaat de eerste Simply Food-shop op de schop. Vanaf 18 november is het concept volledig verdwenen en zijn alle shops weer een gewone BP-winkel.
De test leerde BP wel dat er behoefte is voor specifieke foodproducten bij de tankshopklant, daarom gaat de BP een nieuw assortiment samenstellen, aldus Out-Of-Home Shops.

FL 10. 'Zeg boeren dat het afgelopen is'
door Jopie Duijnhouwer
In Trouw vandaag in de serie "Vandaar dit boek" een citaat uit Dit is mijn hof van Chris de Stoop. "Zolang mijn moeder leeft, houd ik onze boerderij in stand, zo heb ik met haar afgesproken. Liever zou ik dit beroep - het mooiste, meest authentieke en creatieve ter wereld dat zoveel zin en waarde heeft - doorgeven aan de generatie van morgen, maar ik weet niet of die ons nog wil. Ik vraag me vaak af of er nog een nieuwe invulling van het boerenbestaan in zit."
Dit is mijn hof is een prachtig geschreven verhaal over de veranderingen op het Vlaamse platteland. Niet uniek, dit proces is overal in Europa gaande, maar het wordt op een manier beschreven die tegelijk intens betrokken is en tegelijk houdt de auteur genoeg afstand om het strikt persoonlijke te overstijgen. Het vat heel veel discussie die op Foodlog plaatsvindt doeltreffend samen.
Het artikel is ook te vinden via Blendle.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newspaper grape purple', Jon S
Dit artikel afdrukken