Dat ontdekte het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). De kans dat deze automobilisten betrapt worden door de politie is maar klein; vorig jaar legde maar 17% van de Belgen een blaastest af. In landen als Finland en Polen is dat percentage veel hoger, respectievelijk 37% en 47%. Minister van Mobiliteit François Bellot streeft er naar het percentage in België op te trekken naar 33% per jaar.

Verder bleek uit het onderzoek dat 80% van de ondervraagden voorstander is van een alcoholslot voor mensen die teveel gedronken hebben of recidivisten. Deze strafmaatregel zal dan ook vaker toegepast gaan worden. Voor jonge bestuurders komt er een nultolerantie voor alcohol.

Hoog alcoholgebruik
Uit de vorige week gepubliceerde Global Drug Survey, een onderzoek met 97.000 respondenten in 50 landen, bleek ook al dat Belgen een groter risico lopen op drankproblemen dan gemiddeld. Bijna 22% van de Belgische mannen en 12,5% van de vrouwen vallen qua alcoholgebruik in de hoog-risico groep.

Tegelijk blijkt het in België niet gemakkelijk te zijn hulp te vragen of te krijgen bij alcoholproblemen. Behalve bij acute ongelukken: 1,6% van de Belgische drinkers kwam het afgelopen jaar op de Spoedeisende Hulp terecht door drank. Daarmee staat België op de 7e plaats wereldwijd.
Dit artikel afdrukken