0
Fotocredits: 'Drinks', Pixabay

Flash GezondheidNederlanders drinken ietsjes minder alcohol

Nederlanders drinken steeds ietsjes minder, maar met echt grote sprongen gaat het niet. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tussen 2014 en 2022 is het percentage drinkers afgenomen van 81% naar 78%, het percentage overmatige drinkers daalde van 10% naar 6%. Het percentage zware drinkers bleef steken op 8%. Dat is nog steeds boven het door het Nationaal Preventieakkoord uit 2018: 5% of minder zware en overmatige drinkers in 2040.

Of we het doel gaan halen is de vraag. Het merendeel van de volwassen drinkers (90%) wil zijn of haar alcoholgebruik niet minderen. Deze drinkers zeggen geen moeite te hebben met het eigen alcoholgebruik of ze vinden dat ze al weinig drinken. Naarmate mensen meer drinken, willen ze wel vaker minderen.

Drinken doen we omdat we het lekker vinden en voor de gezelligheid. Het grootste gedeelte van de niet-drinkers drinkt niet omdat ze het niet lekker vinden. Ongeveer 25% drinkt niet vanwege het ongezonde karakter. Wel denkt 55% van alle ondervraagden dat het schadelijk is om meer dan 1 glas per dag te drinken. Afvallen zien we niet als goede reden om alcohol te laten staan.

CBS - 1 op de 10 volwassenen wil minder alcohol drinken, 20 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.