De afgelopen 2 jaar is het probleem ondergesneeuwd geraakt door de coronapandemie. Ten onrechte, want antibioticaresistentie (AMR) "is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat," zegt Dame Sally Davies, de Britse speciale gezant voor antibioticaresistentie, bij het verschijnen van het nieuwe Lancet rapport. "Achter deze nieuwe cijfers gaan gezinnen en gemeenschappen schuil die tragisch genoeg het zwaarst te lijden hebben onder de stille antibiotica-pandemie. We moeten deze gegevens gebruiken als een waarschuwingssignaal om op elk niveau tot actie aan te sporen."
'Superbugs'
Antibioticaresistentie ontstaat bij veelvuldig gebruik maar ook als een antibioticakuur niet afgemaakt wordt of er maar een paar pillen geslikt worden. Niet alle bacteriën gaan dan dood en de overblijvers ontwikkelen resistentie tegen het betreffende antibioticum. Zo ontstaan de zogeheten 'superbugs', superbacteriën waartegen geen enkel antibioticum meer werkzaam is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er vorig jaar 43 nieuwe antibiotica in ontwikkeling, sowieso al weinig, omdat farmaceuten liever investeren in 'dure' nieuwe medicijnen. Niet één van die nieuwe middelen bleek effectief in geval van resistentie.
Voor het rapport analyseerden onderzoekers data uit 204 landen en territoria over 23 ziekteverwekkers en 88 bacterie-antibioticumcombinaties. Ze stelden vast dat 1,27 miljoen overlijdensgevallen in 2019 direct te relateren waren aan antibioticaresistentie en nog eens 4,95 miljoen ermee geassocieerd konden worden. De meeste overlijdensgevallen waren het gevolg van luchtweginfecties (longontsteking), gevolgd door bloedvat- en buikinfecties. Gewone infecties, die voorheen prima te behandelen waren maar doordat de bacteriën die ze veroorzaken resistent zijn geworden nu dodelijk aflopen.
De druk van antibioticaresistentie was het grootst in sub-Sahara Afrika en in zuid-Azië, met respectievelijk 24 en 22 doden per 100.000 bewoners. Eén op de vijf overlijdensgevallen als gevolg van antibioticaresistentie is een kind jonger dan 5 jaar. In rijke landen stokte het aantal doden als gevolg van antibioticaresistentie op 13 per 100.000 bewoners. In West-Europa ging het om 51.000 overlijdensgevallen.
"Deze nieuwe data brengen de werkelijke schaal van antibioticaresistentie wereldwijd aan het licht", zegt co-auteur Chris Murray in de South China Morning Post. "Eerdere schattingen voorspelden jaarlijks 10 miljoen doden door antibioticaresistentie in 2050, maar nu weten we zeker dat we al veel dichter bij dat getal zijn dan we dachten."
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#33 ellen, "Volgens dit artikel kan Antibioticaresistentie ontstaan in de natuur. “Deze studie is een duidelijke waarschuwing,” aldus onderzoeker Mark Holmes. “Als we antibiotica gebruiken, moeten we ze met zorg gebruiken. Er is een heel groot ‘reservoir’ in het wild waar antibioticaresistente bacteriën kunnen overleven. En van daaruit is het een kleine stap naar vee en vervolgens naar de mens.”
Ik lees jouw eerste zin anders: "Volgens dit artikel kan Antibioticaresistentie ontstaan in de natuur".
Zoals verderop ook staat is er in de natuur een groot reservoir van wat dan ook. Bacterien zijn voortdurend in chemische oorlog met elkaar, dus dat verbaast mij niets.Het is de mens die het vervolgens verprutst en antibioticaresistentie laat ontstaan, ahw intensiveert, door zijn omgang met levende have en zichzelf: zet de zaak maar dicht op elkaar en zie dan verder.
Het is een beetje de paralel met vogelgriep; dat circuleert in de natuur, in milde vorm, maar het is de mens die het verprutst, en dan ook voor de natuur, door het oppimpen van de vogelgriep tot dodelijke vormen, en straks ook nog, wie weet een volgende pandemie.
''De druk van antibioticaresistentie was het grootst in sub-Sahara Afrika en in zuid-Azië''.
Heeft dit met armoede te maken of met het nauwer contact met de natuur?
Volgens dit artikel kan Antibioticaresistentie ontstaan in de natuur. “Deze studie is een duidelijke waarschuwing,” aldus onderzoeker Mark Holmes. “Als we antibiotica gebruiken, moeten we ze met zorg gebruiken. Er is een heel groot ‘reservoir’ in het wild waar antibioticaresistente bacteriën kunnen overleven. En van daaruit is het een kleine stap naar vee en vervolgens naar de mens.”
Op jacht naar de oorsprong van de superbacterie komen onderzoekers – heel verrassend – niet uit bij onze antibiotica, maar bij… de egel
Bacteriofagen bieden toekomstperspectief - voor behandeling van bacteriële besmettingen bij mens, dier en levensmiddelen -, maar ook hiertegen kunnen bacteriën resistentie ontwikkelen, zie hier en hier. EU-wetgeving is ook nog een belemmerende factor.
Misschien bieden bacteriofagen een uitkomst? https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriofaag.
Probleem is alleen wel om hier een verdienmodel op te vinden voor farmaceuten. Anders gaan ze er natuurlijk niet aan beginnen.
Dennis, #28, De grote farmaceuten hebben zich teruggetrokken uit de ontwikkeling van nieuwe antibiotica(alternatieven) omdat er, zoals jij ook schrijft, geen geld mee te verdienen valt. De research vereist te hoge investeringen en er zal te weinig van verkocht worden, minder dan van medicijnen die patiënten hun leven lang dagelijks moeten slikken bijvoorbeeld. Er moeten alternatieve financieringsmodellen bedacht worden. Zoals het 'Netflix model'. Overheden kunnen een abonnement nemen op medicijnen die ontwikkeld kunnen worden van die gelden. Betalen vooraf dus.