De Tweede Kamer begon vanmorgen aan een negen uur durend debat over het mislukte landbouwakkoord. De coalitiepartijen maakten duidelijk het kabinet het mislukken niet kwalijk te nemen. De coalitie zaagde aan de poten van het kabinet maar dat lukte niet.
Minister Adema verweet LTO Nederland niet mis te verstaan op een weinig respectvolle manier de poldertafel te hebben verlaten.
Adema gaf aan dat er veel welwillendheid was van de kant van de regering, "maar LTO wilde er niet naar luisteren". Het was "Alsof je met een stapel huiswerk bij de juf komt en die zegt ‘laat maar, ik heb er geen belangstelling meer voor’. Dat heeft mij heftig gefrustreerd.”

Namens de coalitie diende Pieter Grinwis (CU) een motie in die het kabinet vraagt om het formuleren van een visie, strategie en structuur die na het reces gereed moet zijn. Die gedachte lag in lijn met het pleidooi van ex-CDA'er Pieter Omtzigt aan het begin van het debat: maak duidelijke keuzen, want dan kun je beleid ontwikkelen en heb je een kader om het aan te toetsen. Tevens hoort er een goede besturingsstructuur bij waarin alle betrokken partijen samen een 'wij' weten te maken en elkaar helpen om hun gezamenlijke doelen te realiseren.

Wat de coalitie betreft moet de visie gebaseerd zijn op kringlooplandbouw. Ex-Volt en nu onafhankelijk Kamerlid Nilüfer Gündoğan vroeg om een voedselvisie in Europees kader als basis voor het beleid. Betaalbaar en goed voedsel in de EU moet volgens Gündoğan leidend zijn.

De ministers Adema en Van der Wal konden instemmen met de motie-Grinwis namens de coalitie.

Vooral werd duidelijk dat een polderakkoord van de baan is. Minister Adema wil niet meer polderen. In lijn met de linkse oppositie vond hij dat de regering aan zet is. Wel zal hij een open oor houden voor partijen die willen meewerken aan de groene visie van het kabinet.
Jonge boeren hebben dankzij hun constructieve en toekomstgerichte opstelling meer dan een streepje voor, maar ook de door minister Adema als onheus ervaren LTO wordt door het kabinet niet buiten de deur gehouden. Zo bleef het Nederlandse poldergevoel toch overeind, maar neemt de overheid nadrukkelijk haar rol.

Een weeffout in alle gesprekken was natuurlijk het feit dat je boeren onderling niet kunt vragen om van de 10 er 3 of 4 te kiezen die moeten verdwijnen. Dat besluit ligt nu bij een derde partij van wie een rechtschapen oordeel mag worden verwacht: de overheid

Het debat werd met cabaret omgeven. De groene geestverwanten Tjeerd de Groot (D66, coalitie) en Jesse Klaver (GroenLinks) vlogen elkaar in de haren zonder het oneens te zijn over hun groene ambities. Buiten was een groot boerenprotest aangekondigd door FDF dat uitging als een nachtkaars omdat er slechts 200 protesteerders waren en agrarische Queen Bee Caroline van der Plas niet aan het protest meedeed omdat organisator FDF Kamerleden onheus had behandeld door hun mobiele telefoonnummers bekend te maken; ook SGP-kamerlid Bisschop haakte af. FDF ontkende de telefoonnummers rond te hebben gebazuind, maar voor die bewering was in de media weinig belangstelling meer.

Opvallend in een debat dat zoveel te maken had met het versterken van de Nederlandse natuur: minister Adema ontraadde een motie om geld te reserveren voor agrarisch natuurbeheer. Ook opvallend: de Kamer wilde controle op het werk van de minister die achter de schermen verder gaat met het maken van perspectief voor boeren en de financiering daarvan, maar pas eind september - na Prinsjesdag - met zijn plannen komt. De oppositie staat buitenspel. Laat vele bloemen bloeien in de Nederlandse polder, adviseerde Kamerlid Grinwis. De polder blijft ook zonder landbouwakkoord in stand.



Het gehele debat duurde 9 uur en is hieronder na te luisteren.