De glastuinbouw, bakkerijen en conservenbedrijven gelden steevast als de grootste slachtoffers van de gascrisis. Een derde van de Nederlandse glastuinbouwondernemers kan zijn rekeningen niet meer betalen; naar verwachting moet 8% nog dit jaar het faillissement aanvragen. Dat betekent dat er minder tomaten, komkommers en paprika's in de winkelschappen zullen liggen, aldus BNR. Eerder dreigden bakkers al met 'broodnood'. HAK haalde afgelopen week de media met de mededeling dat het conservenbedrijf de productie tijdelijk stopzet. Maar ook de horeca heeft het zwaar. In Brussel bedacht een aantal horecaondernemingen het 'energiesupplement' om daar eenvoudig iets aan te doen.
In Brussel en Wallonië voeren verschillende restaurants een ‘energiesupplement’ van €1 per klant in. "Ik heb alles samen 100.000 klanten per maand en ook 100.000 euro meer kosten per maand door de gestegen energieprijzen," zegt de Brusselse horeca-ondernemer Michel De Bloos, die 14 restaurants uitbaat. Op deze manier kan hij de deuren open houden. Volgens de Brusselse horecafederatie kan het initiatief "nog navolging krijgen".

In Vlaanderen is het nog niet zo ver, al is het initiatief al wel besproken en zouden horecaondernemers het overwegen.

Horeca Vlaanderen-ceo Matthias De Caluwe benadrukt dat de nood ook in Vlaanderen hoog is. "Meer dan de helft van de Vlaamse horecazaken denkt dit jaar met verlies af te sluiten als er geen extra steun komt van de overheid. Een aparte extra bijdrage vragen aan de klanten is een mogelijke optie. Je kan die tijdelijk invoeren, tot de energieprijzen weer normaliseren.”

In Nederland worstelen horecaondernemers ook met de gestegen prijzen, van ingrediënten én energie. Snackbars sluiten bij bosjes omdat het 'Patatje Poetin' onbetaalbaar wordt. En de tijdens de coronapandemie fluks aangeschafte terrasheaters (om toch uit te kunnen gaan) staan werkeloos. Lokaal verwarmen die klantenbillen en liefst met hun eigen lichaamswarmte onder een fleecedekentje.

Het Brusselse energiesupplement kost maar een euro en veel minder moeite.