"Dit zijn mensen die zichzelf natuurliefhebbers noemen," fulmineert wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging in De Stentor. "Maar dit is crimineel gedrag. Je pleegt een misdrijf. Je bent die wolf aan het verstoren." Lelieveld heeft het over de groep natuurfotografen die vrijdagochtend op de Hoge Veluwe oog in oog stonden met een wolvenwelp. De welp rende niet weg, maar liet zich benaderen. Insluiten zelfs, door de enthousiaste fotografen. Een doodzonde, want een wolf die niet vlucht voor mensen is problematisch. Lelieveld: "Als dit te ver doorgaat en als die wolf dusdanig gewend raakt aan mensen en hen gaat opzoeken, krijg hij het stempel probleemwolf. En dan krijgt hij de kogel.’’
De horde natuurfotografen versus de niet-bange wolf is opnieuw een illustratie van de spagaat waarin wij in dit dichtbevolkte landje verkeren in relatie tot de natuur. Wat is natuur? vroegen we een twintigtal Nederlanders. En hoe willen we natuur beschermen? Het leverde een heel diverse serie overwegingen en gesprekken op. Vermoedelijk ook het inzicht dat ons denken over natuur niet zelden gebaseerd is op tegenstrijdige gevoelens.

De fotografen en natuurliefhebbers die deze deze weken in groten getale aanwezig zijn op de Hoge Veluwe om te genieten van de hertenbronst, valt hun enthousiasme bij het zien van een wolf niet te verwijten. Ook de wolf kun je zijn aanwezigheid in ons land niet verwijten. Het dier is hier geboren. Maar sámen hebben mens en wolf wel een probleem.

Om de natuur - inclusief de wolf - in ons kleine en dichtbevolkte land te beschermen, zijn er regels. In de Wet natuurbescherming is vastgesteld dat mensen niet van de paden mogen afwijken en beschermd wild niet mogen verstoren. Terreineigenaren moeten daarop handhaven en afgelopen vrijdag is dat ook gebeurd, aldus Omroep Gelderland. Zaterdag deelde Nationaal Park de Hoge Veluwe nog eens 5 bekeuringen uit aan fotografen die niet op de paden bleven, en werd iemand uit het park verwijderd.

"Heel veel fotografen houden zich keurig aan de regels," zegt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het nationale park. "De sociale controle is enorm en ze spreken elkaar ook aan. Dat we vrijdag hebben opgetreden tegen een groep fotografen, daar was men heel gelukkig mee.” Leidekker benadrukt dat er in Nederland geen ruimte is voor de wolf. "Die wolven worden geboren in het drukst bevolkte land van Europa. Daar raken ze heel snel aan mensen gewend. Mijn verwachting is dat we dit veel meer gaan krijgen." Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft nog een andere reden om de wolf liever te zien gaan dan komen. De roedel in het park heeft het op de moeflons gemunt. "We hadden driehonderd moeflons. Daarvan zijn er nog maar veertig over," zegt Leidekker. Buiten het park blijken de Veluwse wolven vooral wild te eten.

Elders is dat anders. "In Drenthe groeien nu drie jonge wolven op met het idee dat een paard, een pony of een koe natuurlijk voedsel voor hen is", zegt Sijbe Knol van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) in het AD. En dus protesteerden tientallen Friezen, te paard, tegen de wolf en vóór een wolfwerend hek om de provincie. Dat plan dateert al van een paar jaar geleden en lijkt een heilloze weg. "Dat hek kennen we, dat is nergens een oplossing voor en juridisch onhoudbaar," zegt overigens Knol. "Als wij een hek om Friesland zetten, willen ze dat daarna in Drenthe ook, en in Groningen. En Nedersaksen. Nog even en we hebben dan het ijzeren gordijn terug.”

Wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging wil de wolf in Nederland houden, maar we moeten er verre van blijven terwijl het dier ons eigenlijk niet kan ontlopen en ook Nederlanders door alle verhalen het beest nu weleens willen zien. Natuurliefhebbers gaan naar Afrika op foto-safari. Het moet een domper op hun natuuridee zijn dat ze in eigen land het enige grote roofdier niet dichterbij hun lens mogen halen.