6
Fotocredits: 'Snackbar Maaskantje', Mark van Seeters, wikimedia

Flash‘Patatje-Poetin’ nekt de snackbar

De frituurbranche is in paniek. Door de hoge energieprijzen komt naar schatting 70% van alle frituurzaken in de knel, zegt ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders die de 5.700 cafetaria's, snackbars en friettenten in ons land vertegenwoordigt.

Volgens ProFri-directeur Frans van Rooij was een gemiddeld buurtcafetaria vorig jaar zo'n €1.200 per maand kwijt aan energie. Nu is dat ruim €3.600 en met de Oekraïne-oorlog loopt de energierekening nog verder op. Frituurketels worden van oudsher op gas gestookt en zet je niet zomaar even uit. Maar ook de prijzen van de frituurolie, plastic bakjes, papieren rietjes en houten vorkjes zijn gestegen, en dat zal ook de klant gaan merken. Alles bij elkaar wordt het 'patatje Poetin' onbetaalbaar. ProFri wil, om de wekelijkse frietmaaltijd én de frituurbranche in de benen te houden, dat het Ministerie van Economische Zaken in actie komt.

ED - Paniek bij cafetaria's om onbetaalbare energierekening, klant betaalt mee, 5 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
  • #6
  • 7 mrt '22
  • 12:05

Er gebeuren de vreselijkste dingen in de wereld maar nee, WIJ zijn zielig want... de patat wordt duurder. Dit KAN toch niet! Bovendien is dit hét moment om dat plastic bakje in de ban te doen, graag weer gewoon een papieren puntzak, blijft de patat ook beter warm. Vorkje en rietje zijn ook niet nodig, gewoon met de handen eten, drinken uit een statiegeld glas/beker. Iets minder vaak, iets meer betalen. Opgelost, nu niet meer zeuren, we hebben het goed hier.

Eric-Jan Hoogendijk
  • #5
  • 6 mrt '22
  • 4:03

Jammer dat alle andere voedselprijzen net zo snel stijgen. Anders was dit het moment geweest om een groep mensen naar gezonder voedsel te laten overstappen. Sorry ProFri.

NB. Eens in de maand gaat een goed gebakken frietje er bij mij ook wel in - met frietsaus apart graag! -

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 5 mrt '22
  • 21:32

#3 Airfryers bieden geen volume en de smaak is anders. Maar je hebt helemaal gelijk dat er meer geïmproviseerd moet worden. Iets waar verschillende branches in Nederland enorm veel moeite mee hebben.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 5 mrt '22
  • 15:07

Hoeveel zakjes patat gaan er uit €3.600 (1800 m3 gas?
Een paar Airfryers, en een paar zonnepanelen op het dak, dan hoef je de olie ook niet dag en nacht warm te houden, kunnen de afzuigkappen een tandje lager en verbruik je ook haast geen olie meer.
En laat die snacks maar weg, goed voor de varkens bij schaarste aan veevoer. Een braadworstje uit de pan is ook wel te eten toch?

Leren improviseren!

Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
  • #2
  • 5 mrt '22
  • 10:58

Krijgen we straks dus gesubsidieerde patat?
Er zal ongetwijfeld op een andere plek op Foodlog uitvoerig stilgestaan worden wat er gebeurt met voedselprijzen in relatie tot de oorlog situatie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.