Raad eens: zijn frietjes zouter dan een salade? Ja toch? Nee hoor, helemaal mis. Salades zijn lekker veel zouter. Dat zou wel eens kunnen zijn omdat de sausjes allemaal light moeten.

Evmi.nl meldt het nieuws vandaag als volgt:

Sommige salades en pastasalades zijn zouter dan een Big Mac met een kleine friet. Dat blijkt uit Brits onderzoek

De Britse organisatie Consensus Action on Salt and Health (Cash) onderzocht 156 salades en pastagerechten die doorgaans tijdens de lunch worden gegeten. 19 Procent daarvan bevat meer dan eenderde van het aanbevolen maximum van 6 gram zout per dag.

De crispy chicken Ceasar salad (foto) met lowfat dressing van McDonald's bevat volgens Cash 3,5 gram zout, meer dan een Big Mac met een kleine friet (2,5 gram zout).

McDonald's stelt in een reactie in de Britse Telegraph dat het zout bij de Ceasar salad vooral in de low-fat dressing zit. Die wordt er apart bij gegeven, zodat consumenten zelf een keuze kunnen maken. De fastfoodketen zegt verder op verschillende manieren info over de voedingswaarde te geven, onder meer op de verpakking.

Een Thaise pastasalade van winkelketen EAT spande de kroon met 4,4 gram zout, een pastasalade van Tesco met tonijn en maïs kwam uit op 3,7 gram.

Waarschuwing

De voorzitter van Cash, prof. Graham MacGregor zegt in The Independent dat op sommige salades eigenlijk een waarschuwing zou moeten staan en dat ze niet beschouwd moeten worden als een gezonde lunchoptie.'

De Consumentenbond onderzocht in april het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen. Daarbij bleek ook dat een groot aantal producten waarvan consumenten het niet verwachten veel zout bevatten.

Dit artikel afdrukken