Aanstaande dinsdag stemt het Britse parlement, na 5 dagen debatteren, over de deal die May met de EU wist te bereiken. Die stemming gaat door, liet Downing Street zaterdag weten, ondanks geruchten dat er van uitstel sprake zou zijn.

May kampt met een 'opstand' binnen haar eigen Conservatieve Partij. Meer dan 100 Conservatieven zouden tegen May's deal willen stemmen, aldus de Daily Mail. Daar staat tegenover dat 57% van de Conservatieve stemmers van mening is dat de parlementsleden vóór de deal moeten stemmen, en slechts 27% tegen.

Om de druk op haar partijleden te verhogen, legt May nog maar eens heel duidelijk op tafel wat er op het spel staat: "Back me or get Corbyn and no Brexit". Oppositieleider Jeremy Corbyn heeft volgens May alleen maar oog voor nieuwe algemene verkiezingen, ongeacht wat dat de Britten gaat kosten. "Ik geloof dat Jeremy Corbyn aan de macht een risico is dat we ons niet kunnen veroorloven." Waarna May nog maar weer eens benadrukt: "Het volk heeft zijn stem uitgebracht. Laten we dit waarmaken en het voor elkaar krijgen."

Over een eventueel aftreden, een last-minute 'handbag moment' (meppen met haar handtas, zoals oud-premier Thatcher dat soms deed) om in Brussel alsnog betere condities te bewerkstelligen, uitstel van de stemming of alternatieven voor haar deal, laat May zich niet uit. Ze praat vooral over de duizenden steunbetuigingen die ze krijgt. En over haar ultieme comfort food: een lepeltje pindakaas, recht uit de pot.

Dit artikel afdrukken