image

Hérépian is een volstrekt provinciaals dorpje dat zo'n 30 kilometer in het achterland van Béziers (de wijnhoofdstad van Z-Frankrijk, in de Languedoc) ligt. Er is weinig industrie of dienstverlening - vooral (middelmatige) wijnbouw. Er zijn weinig welgestelde buitenlanders. De dagelijkse boodschappen consument heeft er dus niet zo heel veel geld.

En toch: kijk eens wat een verse visafdeling in de plaatselijke Intermarché (de foto is van gisteren, ik kocht er een moot blauwe haai, die ik nu ga klaarmaken). We komen er al jaren en er is altijd wat bijzonders. Waar vind je bijv. in Nederland zelfs bij een gespecialiseerde visboer zomaar geep of de lever van zeeduivel? Of bulots? Of amandes (een soort grote vongole)? Rond Kerst en - vooral - Oud & Nieuw, vind je er een dozijn verschillende soorten oesters. Geen oesters dus, maar Bouzigues, of Olérons of Plates uit ....
en ja, we hebben er zelfs wel eens Zeeuwse platte aangetroffen.

Wij vinden het niet zo bijzonder meer dat dit bestaat. Toch is het dat wel, hier in het achterland, waar de bevolkingsgraad relatief dun bezet is en het gemiddelde besteedbaar inkomen duidelijk onder het Nederlands gemiddelde moet liggen. In de Casino - een andere supermarktketen - in Pézenas (zo 50 km verderop) kan ik het nog begrijpen. Daar woont een aanmerkelijk rijkere lokale bevolking. Bovendien is het een door Engelsen gekolonialiseerd gebied (die thuis gewend zijn een hogere prijs voor hun boodschappen betalen dan wij en Fransen).
Toch blijft de vis in Hérépian bepaald niet liggen en is het zelfs de moeite waard gebleken om het aanbod uit te breiden.

Dat is al helemaal bijzonder als je bedenkt dat het toerisme volgens lokale specialisten hier met bijna 50% is gedaald in de afgelopen 5 jaar (Ndl. en Duitsers gaan naar Marokko en Turkije omdat je daar voor minder dan een derde van het geld met vakantie kunt).

Zou het komen omdat zo vanzelf een niche ontstaat? De lokalen eten beter dan wij en geven dus meer van hun huishoudbudget uit aan eten (wij geven meer uit aan kleding en woninginrichting). De buitenlanders die wél komen, zijn meer en meer de mensen die naar 'eet-museum Frankrijk' komen én daarvoor nadrukkelijk het achterland opzoeken - althans daar lijkt het op.


image
de haai die ik zo ga proeven
- ben benieuwd wat ik er van bak,
want ik heb nog nooit haai klaargemaakt
Dit artikel afdrukken