Het idee komt van Muufri, een start-up uit Silicon Valley. De oprichters gaan uit van het idee dat melk een relatief simpele chemische structuur heeft. Als je de juiste combinatie van proteïnen, vetten, mineralen (calcium, kalium) en vitaminen mengt, heb je geen koe meer nodig. Dat is dan ook precies wat Muufri probeert.

GMO-gistcellen met koeien-DNA
Muufri heeft inmiddels de chemische structuur ontrafeld en werkt aan het mengproces. De (6) proteïnen en (8) vetzuren die ze gebruiken, worden gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA. Het eindproduct is een lactosevrije melk, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.

Milieuvriendelijk alternatief voor intensieve melkveehouderij
Volgens de start-up is hun melk een alternatief voor de vervuilende intensieve melkveehouderij. Hun technologie leidt tot aanzienlijk minder broeikasgasuitstoot en heeft ook minder energie, water en land nodig dan de traditionele melkproductie met echte koeien. Muufri ziet een markt voor zich weggelegd bij mensen met een lactose-intolerantie, en ook bij veganisten of mensen die om andere redenen een afkeur van de melkveehouderij hebben.

The Postcode Lottery Green Challenge
Muufri is één van de 5 finalisten in de Postcode Lottery Green Challenge, 's werelds grootste jaarlijkse competitie voor duurzame ondernemers. The Postcode Lottery is actief in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië en The Green Challenge vindt dit jaar voor de achtste keer plaats. De finaleronde, waar Muufri zijn idee voor de jury moet presenteren, vindt plaats op 10 september in Amsterdam.

Fotocredits: Muufri.com
Dit artikel afdrukken