Nederlanders eten weinig orgaanvlees. Verse lever is al bijna niet meer te vinden in supermarkten. Hart en nieren helemaal niet. Zwezerik ook niet. Dat vind je alleen in restaurants. Fransen eten het allemaal en kunnen er gewoon in de supermarkt voor terecht. Zelfs voor hersenen. Van jonge dieren, lam en kalf.
Bij mijn beste weten, zijn Vlamingen wat terughoudender dan Walen, maar eten ze organen als de Fransen. Misschien vergis ik me. Laat maar horen.
Lams- en kalfshersenen zijn echt aan te bevelen. Een heel verfijnde smaak. Een lekker mondgevoel. Uitstekend in combinatie met mineralige witte wijnen.
Het moet ook nog eens heel gezond zijn, want zo'n 8% van onze hersenen bestaat uit omega-3 vetzuren. Het zal bij dieren niet veel anders zijn. Sterker nog, de dieren die voor bijv. hun Campina-melk extra bijgevoed worden met omega-3 rijk voer moeten helemaal een gezonde bovenkamer hebben. We zijn toch niet gek, dat gooien we toch niet allemaal zomaar weg?
Daarom onder de foto een doorklik naar een Frans recept, met hip schuim uit de moderne keuken en al. Gezien de sinaasappel en worteljes in het recept zou ik daar een Zuid-Franse Rolle bij drinken. Of zijn Italiaanse evenknie, een Vermentino.
Een paar vragen:
- waar blijven de hersenen van de dieren die in Nederland en België worden geslacht?
- eten Vlaamse foodloggers hersenen en waar kopen ze die?
- hoe zit het met de Nederlandse?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De producten uit het 5e kwartier (klinkt beter als slachtafval) worden voor het overgrote deel geexporteerd (F,B,I en E). En zure sutl met hersens, lijkt me een fabeltje. Die hersens kunnen toch echt wel beter verwaard worden.... En geconfijte eenden- of kippenmagen, een delicatesse. Of in een indonesich gerecht: remploh. Wat een feest....
Jaren geleden heb ik eens op een consumentenbeurs in Utrecht staan demonstreren met een gerecht uit Zuidwest Frankrijk, salade Landaise (groene salade met geconfijte eendenmaagjes en gerookte eendeborst. Zelfde publiek als op de huishoudbeurs, maar ze vonden het lekker... Zelfs nog nadat ik gezegd had dat het eendemaagjes waren...
Mijn oma bakte vroeger hersens in de pan, samen met balkenbrij en roggebrood is dat tegenwoordig nog steeds iets waarvoor je me 's nachts kunt wakker maken (zeker als je ook nog een potje rinse appelstroop meeneemt ;)
Kalfskop heb ik nooit gehad maar lijkt me ook lekker, als ik me niet vergis krijg je daar inderdaad ook de hersens bij al zou je die niet meer kunnen onderscheiden als zodanig indien je het in een restaurant besteld.
De rest van orgaanvlees.. ik weet dat mijn ouder vroeger gek waren op lever gebakken met uien maar dat vind ik dan weer minder smaken, teveel van het goede misschien; een kippelevertje pulk ik nl wel altijd uit de hanebillen ;)
Niertjes en volgens mij de hele rest wat eetbaar is is vast ook de revu gepasseerd. Ik ga denk ik morgen of overmorgen maar weer eens met de slager kletsen.. *honger* ;)
Henk, wat heb je dan gegeten? Ballen, nieren, hart, zwezerik, hersenen, lever? 'T is toch echt allemaal anders.
Beetje kort door de bocht Henk. met een andere bereiding en een andere presentatie zul je waarschijnlijk jer vingers erbij op eten.
Voor mij geen organen.
Een keer gegeten maar niet te pruimen