In het boek Silent Spring (Nederlandse titel: Dode Lente) beschreef de Amerikaanse biologe Rachel Carson voor het eerst de nadelige effecten van bestrijdingsmiddelen. Het boek was een scherpe waarschuwing en leidde tot felle discussie over o.a. het gebruik van de insecticide DDT, en droeg bij aan de start van de milieubeweging.

Zestig jaar na het spraakmakende 'Silent Spring' onderzoekt Peter Leendertse samen met onderzoeksjournalist Dirk de Bekker de impact van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu. In afleveringen van 45 minuten vertellen diverse partijen, van kweker tot natuurliefhebber, over hun werk en de relatie met bestrijdingsmiddelen. Over wereldwijde bijensterfte, wetenschappers die wijzen op gevaren, boeren die nog niet zonder kunnen, de positie van de industrie, sluipwespen als natuurlijke vriend en tenslotte de prangende vraag: wat doe jij zelf om onze lente te redden? De vorige aflevering beluister je hier.

'De directeur van het Ctgb reageert'
De normen zijn een complex onderwerp. Ook in deze aflevering praten we over de normen die gesteld worden om te toetsen of een gewasbeschermingsmiddel veilig gebruikt kan worden. De vragen die op zijn gekomen in aflevering 7 leggen we voor aan Ingrid Becks-Vermeer, directeur van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).Sprekers aflevering 8:
Dr. Ingrid Becks-Vermeer werd in juli 2019 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benoemd tot secretaris/directeur van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ze studeerde biologische gezondheidskunde aan de universiteit van Maastricht en promoveerde in de toxicologie. Na haar promotie trad ze in dienst bij Numico Research. Sinds 2003 werkt zij bij het Ctgb, in verschillende functies.

Ingrid Beekman-WIngrid Becks-Vermeer


De podcastserie ‘Red de lente’ is een initiatief van Peter Leendertse van CLM Onderzoek en Advies, in samenwerking met onderzoeksjournalist Dirk de Bekker (Handstand Media). De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren: de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), Addenda, Triodos Foundation, Natuurmonumenten en Koppert Biological Systems.
Dit artikel afdrukken