Molenland heeft Hollands Gouda keurmerk
Aldi wil tijdens de Kaas-Kennisdag laten zien dat hun Molenland-kaas een echte Hollandse Gouda is. Gemaakt van echte Nederlandse melk, door al even echte Nederlandse kaasmakers. Beschermd door het Europese Beschermde Geografische Aanduiding-keurmerk. Daarmee lijkt ook Aldi een stap te zetten naar kaas die niet alleen maar kaas is, maar ook ergens vandaan komt. Weg van de anonieme en vooral goedkope fabrieksbulk, ook al verandert er niets. Uiteraard niet, want alle kaas en melk komt per definitie ergens vandaan. Bulk bestaat niet.
Molenland draagt het keurmerk Gouda Holland. Wat dat inhoudt, laat Robert Kranenborg al een jaar lang zien in onderstaand YouTube-filmpje. Aldi maakt handig gebruik van het filmpje dat niet in opdracht van het bedrijf werd gemaakt, en dus - geheel in de traditie van de zuinige discounter - de kosten lekker laag houdt.
Nu ook Aldi bijzonder gaat doen, is het heel gewoon gewordenAldi speelt in op de groeiende vraag naar de identiteit van producten. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt, welke mensen en welk verhaal zit er achter? Niemand kan meer achterblijven. Willem&Drees begonnen met boeren uit de buurt. FrieslandCampina zette 'echte boeren' op zijn melkpakken en nodigt het zuivelbedrijf je uit voor zijn Open Boerderijdagen. Albert Heijn organiseert jaarlijks Open Dagen bij zijn boeren.
De melkveehouders die meedoen met het Aldi-initiatief zijn er blij mee. Zij willen "met geïnteresseerden hun passie voor het vak delen en meer vertellen over de realiteit van het boerenbestaan", schrijft De Levensmiddelenkrant. Voor hen is kunnen overbrengen van hun verhaal van levensbelang.
Nu ook Aldi op zijn manier bijzonder gaat doen, is het heel gewoon geworden.
Fotocredits: Aldi-folder met aankondiging, Aldi.nl
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tsja.... het is waarschijnlijk een verkeerde voorstelling van zaken, hoewel ik nergens kan lezen dat de kaas van alleen deze boeren is gemaakt (het wordt slechts gesuggereerd).... De groep bedrijven is een selecte groep Friesland Campina boeren. Een van de veehouders (misschien wel meer) ontvangt ook veel Chinezen om hen uit te leggen dat de babyvoeding van Nederlandse familiebedrijven komt. Verder: als je de melk van deze boeren apart zou ophalen om er speciale kaas voor de Aldi van te maken, zou Aldi zich gelijk uit de markt prijzen.. het zou namelijk erg duur worden. Kortom, ik denk dat het 'mass-balance' is. De kaas wordt uit een grote bulk melk gemaakt (en daar worden ook andere kazen van gemaakt), waarbij de melk van deze paar boeren er ook in zit
Aldi in Portugal verkoopt altijd lokale kazen.
Even een stukje duiding. De "vraag naar de identiteit van producten" bestond nooit. Ja, bij de anderhalve man en een paardenkop die naar Keuringsdienst van Waarden keek. Maar toch werd er op deze insight reclame gemaakt. En dan volgt de ene de andere daarin, waardoor het nu een heersende code is van hoe communicatie over versproducten moet. En de mainstream consument volgt dat dan gewoon; precies zoals we dat 'met elkaar hebben afgesproken'.
Lullig? Het is een groot compliment. Ook Aldi laat zien dat het in zgn. gesloten ketens opereert. Winkelprofessor Sloot retweette het stukje vanmiddag vermoedelijk precies om die reden.
Wouter, jij denkt er iets anders bij. Wat?
Redactie. Lullig laatste zinnetje: 'Nu ook Aldi op zijn manier bijzonder gaat doen, is het heel gewoon geworden.'
En onjuist.