Op 30 mei aanstaande organiseert Aldi een 'Kaas-Kennisdag'. Wie geïnteresseerd is, is van harte welkom op 14 Hollandse melkveebedrijven voor een rondleiding, kijkje in de keuken en een proeverij van Molenland, Aldi's eigen merkkaas.

Molenland heeft Hollands Gouda keurmerk
Aldi wil tijdens de Kaas-Kennisdag laten zien dat hun Molenland-kaas een echte Hollandse Gouda is. Gemaakt van echte Nederlandse melk, door al even echte Nederlandse kaasmakers. Beschermd door het Europese Beschermde Geografische Aanduiding-keurmerk. Daarmee lijkt ook Aldi een stap te zetten naar kaas die niet alleen maar kaas is, maar ook ergens vandaan komt. Weg van de anonieme en vooral goedkope fabrieksbulk, ook al verandert er niets. Uiteraard niet, want alle kaas en melk komt per definitie ergens vandaan. Bulk bestaat niet.

Molenland draagt het keurmerk Gouda Holland. Wat dat inhoudt, laat Robert Kranenborg al een jaar lang zien in onderstaand YouTube-filmpje. Aldi maakt handig gebruik van het filmpje dat niet in opdracht van het bedrijf werd gemaakt, en dus - geheel in de traditie van de zuinige discounter - de kosten lekker laag houdt.Nu ook Aldi bijzonder gaat doen, is het heel gewoon geworden
Aldi speelt in op de groeiende vraag naar de identiteit van producten. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt, welke mensen en welk verhaal zit er achter? Niemand kan meer achterblijven. Willem&Drees begonnen met boeren uit de buurt. FrieslandCampina zette 'echte boeren' op zijn melkpakken en nodigt het zuivelbedrijf je uit voor zijn Open Boerderijdagen. Albert Heijn organiseert jaarlijks Open Dagen bij zijn boeren.

De melkveehouders die meedoen met het Aldi-initiatief zijn er blij mee. Zij willen "met geïnteresseerden hun passie voor het vak delen en meer vertellen over de realiteit van het boerenbestaan", schrijft De Levensmiddelenkrant. Voor hen is kunnen overbrengen van hun verhaal van levensbelang.

Nu ook Aldi op zijn manier bijzonder gaat doen, is het heel gewoon geworden.

Fotocredits: Aldi-folder met aankondiging, Aldi.nl
Dit artikel afdrukken