Allgauer vis was zo ongeveer het eerste gerecht dat in me opkwam als ik in mijn studententijd iemand te eten kreeg. Mijn tante Ine had een volwaardige, elektrische oven over. Ze gaf mij het gevaarte, want ik moest toch iets hebben om te koken. Het ding stond in mijn eerste studentenkamertje onder de wasbak en verhuisde keer op keer mee naar de volgende kamers.

Studententijd, studentenbudget en studentenkookboekjes. In zo'n boekje dook ik ooit een lekker visrecept op; het was de tijd dat mijn vegetarische vrienden nog wel vis aten. Daarnaast was het makkelijk, niet duur, een beetje exotisch en domweg lekker. Maar eigenlijk was het ook wel een beetje raar.

Bergen, kabeljauw, camembert en augurken
Met alle kennis die ik in de dertig jaar daarna heb opgedaan, kijk ik nu verbaasd naar mijn gouwe ouwe succesnummer Allgauer vis. Ten eerste natuurlijk omdat het geen Allgauer, maar Allgäuer is. En wat doet die kabeljauw in een recept uit de Zuid-Duitse bergen? Om nog maar te zwijgen over die camembert met augurken!

De Allgäu is het zuidelijkste stukje Duitsland, tegen Oostenrijk aan, en wordt omkranst door de Allgäuer Alpen. Bepaald geen gebied waar gemakkelijk zeevis te krijgen is. Zou het oorspronkelijk stokvis zijn geweest die ze gebruikten? Dat zou meteen de melk kunnen verklaren. De augurken zijn natuurlijk juist goed lokaal te plaatsen, maar in combinatie met tomaat en camembert?

Na al die jaren vraag ik het me nog steeds af. Winfrieds Woonkamer is een mooie gelegenheid om mijn kooksucces als meisje van 18 eindelijk 'ns te ontrafelen: waar komt dat recept vandaan? Weten de luisteraars of lezers van Foodlog het?

Probeer het zelf
Ingrediënten(voor 4 personen):
- vier stukken witvisfilet (kabeljauw of koolvis uit de diepvries, of een andere stevige witvis)
- beetje bloem,
- peper
- parmezaanse kaas
- 2 grote uien
- 4 tomaten (of meer kleintjes)
- 8 augurkjes
- 1 camembert
- paprikapoeder
- dille
- 1 à 1,5 dl (fikse scheut) melk
- klont boter

Bereiding
1. beboter een diepe ovenschaal
2. schil de uien en snijd ze in ringen
3. snijd de tomaten in partjes of plakken
4. leg een bodempje ui en tomaat op de bodem van de ovenschaal
5. meng in een plastic zak of afsluitbaar bakje de bloem met een beetje versgemalen peper en de geraspte parmezaanse kaas. Denk voor verhoudingen aan 2 eetlepels bloem op 4 eetlepels kaas.
6. je kunt kiezen: of je houdt de filets heel (makkelijk bij diepvries), of je snijdt ze in niet al te kleine blokjes.
7. Doe de blokken of blokjes bij het bloem/kaasmengsel in het zakje en schud, zodat de vis aan alle kanten bedekt raakt
8. Leg de vis op de tomaat/ui in de ovenschaal, schud de rest van de bloem/kaas eroverheen en leg er dan de rest van de tomaat en uiringen op
9. snijdt de augurken in plakjes, net als de camembert
10. verdeel de augurken en camembert over de schaal
11. schenk er de melk over
12. bestrooi met paprikapoeder en dille
13. zet in een voorverwarmde oven (185 graden) en laat in een 20 minuten gaar worden, smelten en een korstje krijgen - eventueel kun je de laatste paar minuten de grill er op los laten.
14. serveren met in bouillon gekookte zilvervliesrijst

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken