Wageningen Universiteit ontwikkelt samen met Europese partners een overkoepelend netwerk op het gebied van duurzame voeding en gezondheid: de Research Infrastructure for Food, Nutrition and Health (FNH-RI). Dat meldt de WUR.

Volgens Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, is daar niet alleen in Nederland maar in heel Europa behoefte aan.

Het FNH-RI bestaat uit een overkoepelend gedeelte waarin databases en bronbestanden aan elkaar zijn gekoppeld en gemakkelijk uitvraagbaar worden gemaakt voor onderzoekers. Het andere gedeelte is een platform voor data die consumenten over hun keuze-, koop- en consumptiegedrag kunnen uploaden. Daar ontwikkelt de WUR speciale apps voor.

Data worden makkelijker beschikbaar voor zowel professionele onderzoekers als bedrijven, claimt de WUR. Die moeten daarmee gezonde en duurzame keuzen voor consumenten kunnen ontwikkelen en op het juiste moment aanbieden.

De WUR lijkt ervan uit te gaan dat het publiek zal willen bijdragen aan het delen van persoonlijke data voor - ook commerciële - onderzoeksdoeleinden. Ook denkt de universiteit iets nieuws te kunnen bieden naast de database-infrastructuren die zeer professionele dataverzamelende en verwerkende partijen zoals Google, Amazon en Alibaba en supermarkten inmiddels al geruime tijd in permanente doorontwikkeling hebben. Dit type bedrijven verankert talloze toepassingen en volgsystemen op slimme manieren in ons leven. De kennis die ze daarmee opdoen, gebruiken ze voor hun eigen commerciële doeleinden.

De WUR denkt met het nieuwe project een 'goudmijn' voor onderzoekers te kunnen bieden in de toekomst.
WUR - 'De consument speelt een sleutelrol in het aangaan van maatschappelijke uitdagingen'
  • Deel
Druk af