Jack Ma, de topman van de onlinegigant Alibaba en de rijkste man van China, gaat in september 2019 op 55-jarige leeftijd met pensioen. Ma zal opgevolgd worden door de huidige CEO van de webwinkel, Daniel Zhang. Alibaba is naar omzet het op vier na grootste online bedrijf ter wereld en is gespecialiseerd in e-commerce, retail, internet, AI en technologie.

“Een duurzaam Alibaba moet gebouwd worden op een goed bestuur, een cultuurgerichte filosofie en consistentie in de ontwikkeling van talent,” zegt Ma op CNBC. Dat laatste zou voor de topman de reden om de jonge Zhang de leiding te laten overnemen. “Het is mijn verantwoordelijkheid om jongere, getalenteerde mensen leidinggevende functies te geven", aldus Ma. Zhang is volgens de topman een uitzonderlijke zakelijk leider met een groot professioneel talent.

Zelf wil de miljardair zich na zijn aftreden verdiepen in het onderwijs en het aanmoedigen van leiderschap onder ondernemers, jongeren en vrouwen. “De wereld is groot en ik ben nog jong, dus ik wil nieuwe dingen proberen,” zegt Ma. Hij verdwijnt niet helemaal van het toneel en neemt zitting in de Raad van Commissarissen van Alibaba.

Of de Chinese overheid een hand heeft in het aftreden van Ma wordt nergens gezegd. China heeft zijn bedrijf de ruimte gegeven om zich krachtig te ontwikkelen. In combinatie met zijn persoonlijke talenten, heeft hem dat een persoonlijk vermogen van op dit moment $36,6 miljard opgeleverd.
CNBC - Jack Ma's succession plan offers an important lesson in leadership
  • Deel
Druk af