Van veel te veel naar helemaal niets meer binnen een jaar is een hard gelag.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Ik vind het moeilijk om een oordeel te geven over de Nederlandse voedselveiligheid. Gevoelsmatig denk ik wel dat de risico's hoger worden voor meer Nederlandse schandalen. Hoe dat zo? Ik zie de Chinese praktijk. Chinese voedselschandalen komen ergens vandaan. Het heeft vaak te maken met enorme prijsdruk naar leveranciers, zodat er bijna wel gefraudeerd moet worden. Daarnaast wordt de verwerking enorm opgeschaald, waardoor er bijna niemand meer is die het gehele overzicht heeft over de processen. Er wordt vertrouwd op het 'systeem', maar wie is verantwoordelijk voor het 'system'? Daarnaast is een schandaal een 'politiek' wapen. Het wordt opgeblazen door pers of social media, vanwege belangen, die niet direct zichtbaar zijn aan de buitenkant.
Als je de 'Chinese' situatie vergelijkt met de Westerse zie je veel overeenkomsten toch?
Piet, jij woont in China. Hoe bedoel je dat precies?
Interessant onderwerp: overschatting kwaliteitsmanagement voedsel in het westen!
Lourens, dat importstops gebruikt zijn als handelsstops is zeker. Of ze ook nu in alle gevallen aan de orde zijn acht ik betwijfelbaar. Draai het maar eens om: Tyson weigert rundvlees met de betablokker Zilmax. Naar in de markt gezegd wordt om de export naar de nieuwe rijke wereld op te kunnen volgen. Zowel de eisen als de koopkracht liggen daar hoger. Ik acht het zelfs niet ondenkbaar dat het Westen zich overschat als het op kwaliteitsmngt van voedsel aankomt. Fonterra leerde dat onlangs op een nare manier.
Het is inderdaad de grote vraag of voedselveiligheid dè sturende factor is. Heel voorzichtig lijkt mij dat echter niet plausibel. De Russische veterinaire dienst wil bijvoorbeeld geen vers varkensvlees uit Duitsland omdat men het Duitse systeem (controle per deelstaat i.p.v centraal federatief) niet vertrouwt. Vaag argument, lijkt me. Maar misschien is het bedoeld om naar de eigen achterban te kunnen aantonen hoe streng men is.
Wat betreft de (poot)aardappelen hoorde ik onlangs een Nederlander die in Oekraïne bedrijfsleider op één van de grootste akkerbouwbedrijven. Zij halen pootgoed uit Duitsland omdat de kwaliteit van NL niet voldoende (meer) is, vertelde hij tot zijn spijt.