De Bond schrijft onder meer:

De wijn die het beste bij een gerecht past, is niet altijd de wijn uit de streek waar het gerecht van origine vandaan komt. Oorspronkelijk hadden de bewoners van een regio meestal geen andere wijn voorhanden. Of ze kwamen niet eens op het idee om wijnen uit een andere streek te proberen.

Werkelijkheid: mensen dronken wijn en maakten zich niet druk over combinaties. Andere streken? Ze keken wel uit. Ze deden local for local, niet uit luxe maar uit pure noodzaak: geen geld en geen onnodige wijnkilometers.Dat kwam niet in hen op.

In gebieden waar geen wijn was dronken ze bovendien bier. En ook dat werd niet gebrouwen om te 'passen' maar om te drinken.

Rode wijn in combinatie met vis geeft vaak een onaangename, metalige smaak. Tot nu toe werd altijd aangenomen dat dit te maken had met de tanine (looizuur) in de rode wijn, maar uit recent onderzoek blijkt dat het ijzer in rode wijn daarvoor verantwoordelijk is. Een lichtgekoelde rode wijn met weinig ijzer zou dus prima kunnen combineren met een stevig visgerecht als gegrilde tonijn.

De Bond doet alsof rood bestaat uit warm en koud. Rood heeft vele tinten, druivensoorten en concentraties. Vrijwel iedere lichte, dat wil zeggen weinig geconcentreerde, wijn is te koelen en past dan uitstekend bij vis, of die nou gestoofd of gebakken is. Doe eens gek en kies een koele Duitse Blaufränkisch, een Elzasser Pinot Noir, een Duitse Dornfelder (die van de Hema is prima) of een Italiaanse Bardolino bij je gebakken Pieterman. Succes verzekerd. Wel koelen. Rood wordt trouwens sowieso te warm gedronken.

Romige kazen geven een vetfilmpje in de mond, wat de combinatie met sommige rode wijnen lastig maakt. Harde koemelkkazen gaan wel goed samen met rode wijn. Van een meer belegen kaas is de smaak sterk en proef je daardoor het aroma van de wijn niet meer.

Laat u zich niets wijs maken. Rode wijnen van buiten Europa zijn doorgaans licht zoet. De geconcentreerde Shirazzen en combinaties daarmee doen het bijvoorbeeld vaak uitstekend bij het nep-oud van Old Amsterdam tot het echte oud van Old Alkmaar en overjarige echte boerenkaas. Mocht u willen kiezen voor een Bordeaux bij zelfs maar licht belegen Hollandse kaas, dan moeten we u dat afraden. Dat wordt nooit wat.
Een volvette Chardonnay gaat goed bij nagenoeg alle kaas en is zelfs uitstekend bij een biefstuk, gegrild lamszadel en zowel een stoof als een lapje rood vlees van wildzwijn.

Voorlichten is een vak, geen bladvulling. Menig supermarktblaadje doet het beter.

Dit artikel afdrukken