Onverantwoordelijk advies
Het rapport roept veel reacties op bij andere experts. Onder meer Alison Tedstone, chief nutritionist van Public Health England is boos over het advies. Zij noemt het eten van meer vet "onverantwoordelijk en potentieel dodelijk". Ze benadrukt dat voor de nationale voedingsrichtlijnen duizenden studies zijn gebruikt, terwijl het National Obesity Forum er maar 43 gebruikt en uit sommige maar kleine stukjes. Tedstone: “Het is een risico voor de nationale gezondheid als invloedrijke mensen gaan zeggen dat mensen veel vet moeten eten, vooral verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op een te hoog cholesterol, een route naar hartaandoeningen en mogelijk de dood.”
Ook Mike Knapton van de British Heart Foundation (BHF) is het niet eens met het rapport: “Het staat vol met ideeën en meningen, maar biedt niet het robuuste en uitgebreide literatuuronderzoek van de literatuur op grond waarvan de BHF het serieus kan nemen."
Aanbevelingen
Het rapport stelt dat verzadigd vet geen hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar waarschijnlijk juist beschermt hiertegen. Het probleem van hart- en vaatziekten ligt bij snacken tussen de maaltijden door en de optimale hoeveelheid suiker in een eetpatroon is nul. Mensen moeten geraffineerde koolhydraten en bewerkte producten met de claims ‘mager’, ‘light’, ‘laag in cholesterol’ of ‘cholesterol verlagend’ vermijden. Ook kunnen diabetes type 2 patiënten beter kiezen voor een dieet rijk aan vet, dan een dieet gebaseerd op koolhydraten. Verder moeten mensen stoppen met calorieën tellen en weten dat je een ongezond eetpatroon niet kan compenseren met veel bewegen.
Het National Obesity Forum zegt dat de huidige Britse voedingsrichtlijn tot stand is gekomen met een forse dosis input vanuit de voedings- en drankenindustrie. De organisatie roept op tot een herziening van de voedingsrichtlijnen en wil mensen stimuleren meer whole foods, onbewerkte voedingsmiddelen, te eten, zoals vlees, ei, vis en zuivel, en ook gezonde vette voedingsmiddelen als avocado's, noten en olijven want: “Vet eten maakt niet vet.” Maar ook die uitspraak stuit op weerstand. Tom Sanders van King’s College London: “Als je veel vet eet, word je ook vet.”
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als je goed kijkt naar de mechanismen die in de loop der tijd zijn aangewezen als de manier waarop verzadigd vet gevaarlijk is dan zie je dat het altijd gaat om hogere bloedwaardes van verzadigde vetten, niet consumptie. Het idee dat de hoeveelheid verzadigde vetten die je eet je bloedwaardes verhoogd is slechts een aanname. We zien bv bij mensen die ketogeen eten dat de trigyliceriden en het aandeel verzadigde vetten daarin dalen... het is juist de consumptie van grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten die er voor zorgt dat er meer verzadigd vet in ons bloed komt.
Er is ook reuring ontstaan binnen de leden van het National Obesity Forum, volgens The Guardian. Een aantal wetenschappers van het forum hebben het rapport niet meer gezien voor het naar buiten werd gebracht en staan er niet achter. Het ziet er naar uit dat een aantal van hen afstand gaan nemen van het rapport.
#5 Jouw hypothese is vrij spot-on.
@Dick, #4 . Of verzadigd vet verzadigt is (pun intended) de hamvraag. Ik denk zelf dat eiwit (beter) verzadigt, maar dat is een hypothese.
Peter #2, verzadigt verzadigd vet? Of verzadigt een vette snack niet en volvette kaas wel?
Leg uit hoe het zit! Er lezen hier ook kleine kinderen mee en die kun je niet zo in verwarring achter laten.