Wageningen UR Livestock Research denkt een oplossing gevonden te hebben voor de (nutteloze) haantjes in de legkippenindustrie. Door de mannelijke embryo's groen te laten oplichten, kunnen deze eieren al meteen uitgeselecteerd worden. Ze hoeven dus niet meer eerst uitgebroed te worden, een-voor-een gesekst en daarna massaal door de versnipperaar of vergasser. In Europa gaat het om zo'n 400 miljoen levende hanenkuikens. Een deel daarvan vindt zijn weg als eendagskuikens naar diervoeder (dierentuinen!), maar een groot deel wordt gewoon vernietigd. Doodzonde.
Het doen oplichten van de embryo's is betrekkelijk eenvoudig. Wereldwijd zijn al fluorescerende zebravisjes, puppies, zijdeaapjes, varkens en katten 'gemaakt'. Een synthetische versie van een kwallengen (de fluorescerende Aequorea victoria) wordt met verschillende technieken en op verschillende plaatsen in het celmateriaal ingebracht. De zebravisjes zijn op deze manier al bewerkt om bepaalde gifstoffen of temperatuurverschillen in hun zwemwater te detecteren. Ook met melkproducerende koeien, geiten, schapen en zelfs kamelen wordt volop geëxperimenteerd voor zowel medische als niet-medische toepassingen zoals gezondere voeding of efficiëntere productie.
Nu de hoorzitting niet is doorgegaan, is het waarschijnlijk dat het Wageningse project het groene licht gaat krijgen van de staatssecretaris EL&I. Henri Woelders van Wageningen UR: “We krijgen alleen toestemming voor een demonstratieproject. We gaan eerst na of het technisch mogelijk is om zulke kippen te maken en of het welzijn wordt aangetast. En dan willen we de discussie verkennen: wil de maatschappij zulke legkippen?”
De Dierenbescherming zit nogal met de kippen in haar maag. Ze zijn tegen genetische manipulatie, maar ook tegen het nodeloos versnipperen van de eendagshaantjes. Volgens de Dierenbescherming moeten we een combikip willen, een kip die zowel eieren legt als smakelijk is. Dan kunnen de hennen aan de leg, en de hanen in de pan.
Maar of het publiek uit te leggen valt dat zowel eieren als kip daardoor fors duurder worden of dat die misschien ook wel versleuteld moeten worden om het haalbaar te maken...
Fotocredits: Kohei314
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er is nog een oplossing in de maak voor de eendagshaantjes. Het jonge bedrijf In Ovo staat in de finale van de Herman Wijffels Innovatieprijs met een voorstel om halverwege de broedperiode de mannelijke eieren uit te selecteren. Ze schrijven: "Met de test van In Ovo kan in de toekomst het geslacht van een kuiken al in het ei bepaald worden. Hiermee wordt de diervriendelijkheid van broederijen aanzienlijk verhoogd, aangezien er geen kuikens meer gedood hoeven te worden.
De geslachtsbepaling vindt halverwege het broedproces plaats. Door op dit moment de mannelijke eieren te verwijderen, hoeven er minder eieren uitgebroed te worden. Een broederij kan daardoor besparen op het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Hierdoor is de oplossing ook financieel aantrekkelijk voor de broederij."
Je kunt hier alle finalisten bekijken en stemmen voor de publieksprijs.
Dat hier weinig reactie op komt is duidelijk, want het probleem van het versnipperen van haantjes is een niet benoemd nadeel van de huidige "diervriendelijke" houderij systemen betreft pluimvee. Als het doorrekend dan praat je over in nederland zomaar 6 milj extra haantjes t.o.v. van de oude houderij systemen. Dus waar zit dan het afwegings punt qau diervriendelijkheid.
pr is geld ?????
Kun je de fluoriscerende haantjes ook fokken? Psychedelische kip op je erf, lijkt mij wel grappig.