Ongeveer drie procent van alle mensenbabies ontwikkelen in hun eerste levensjaar een koemelkallergie. In de meeste gevallen blijkt de allergie een reactie te zijn op het melkeiwit beta-lactoglobuline. Dat eiwit zit niet in moedermelk, maar wel in koemelk.

Door gebruik te maken van RNA-interferentie en dezelfde kloontechnieken als voor het schaap Dolly, wisten de wetenschappers één levendgeboren kalf te 'maken' dat geen beta-lactoglobine meer in haar melk heeft. Om de melkgift op te wekken, heeft de koe overigens hormonen toegediend gekregen, voor een eigen kalf is ze nog te jong.

Het onderzoekstraject en de resultaten roepen nogal wat vragen op, vooral op het ethische vlak. BBC News Health en The Guardian wijzen op de afwijking waarmee koe Daisy ter wereld kwam: ze heeft geen staart.
De wetenschappers hopen niettemin dat zij nakomelingen kan krijgen.

Of mensenachtige melk van een koeienmoeder gezond is voor haar kroost is nog onbekend. Maar waarom al die moeite? Als melk ongezond, onduurzaam en mogelijk zelfs gevaarlijk is voor mannen, dan kunnen we onze eiwitten toch ook op andere manieren binnen krijgen? Kip is minder milieubelastend dan melk en zorgt niet voor allergieën. Dat is alvast nieuws voor vegetariërs die smokkelen met zuivel. Neem liever kip, dan de kinders van Daisy.

Fotocredits: AgResearch, Daisy
Dit artikel afdrukken