Sinds gisteren, 1 januari 2022, mogen in Duitsland mannetjeskuikens niet meer worden gedood en vanaf 2024 mag in het ei geen geslachtsbepaling meer op of na de 7e dag gebeuren. Net voor het nieuwe jaar, luidde de voorzitter van de Federale Eierbond, Henner Schönecke, de noodklok. Volgens hem gaat dit de ondergang betekenen van Duitse eierboeren. Heet hangijzer van Schönecke is vooral het aanscherpende verbod om per 2024 het geslacht van kuikens enkel nog voor de 7e dag te mogen bepalen. Dit heeft de bondsregering besloten omdat het embryo na de 6e dag pijn kan voelen. Omdat de huidige beschikbare technieken, zoals die van de Nederlandse bedrijven HatchTech en In Ovo, op dit moment op de 9e dag de geslachtsbepaling kunnen doen, is dit geen oplossing, zegt Schönecke: "Geen enkele broederij gaat miljoenen investeren in een systeem dat na 2024 misschien niet meer wordt gebruikt."

Het leek het alsof dierenwelzijn en economie samen op konden gaan en voorkomen kon worden dat bedrijven naar het buitenland vertrekken
'Markt voor verwerkte Duitse eieren al ingestort'
Hij roept politici dan ook op het verbod op geslachtsbepaling na de 6e dag per 2024 op te schorten. Momenteel maakt nog maar één broederij gebruik van de technologie om het geslacht in het broedei te bepalen, aldus de Frankfurter Allgemeine. Andere maken waarschijnlijk gebruik van creatief boekhouden op de manier zoals we al eerder beschreven. Schönecke zegt dat als de aanscherping van de wet niet van tafel gaat, eerst de legkippenindustrie en vervolgens de eierproductie naar het buitenland zal vertrekken, waar kuikendoden (nog) wel mag. De markt voor verwerkte eieren - in bijvoorbeeld gebak, koekjes en pasta - stort momenteel al in, volgens de voorzitter: die eieren worden al goedkoper uit het buitenland ingevoerd.

Maar ook de Duitse dierenbescherming is niet tevreden en zegt dat het verbod op geslachtsbepaling in het ei na de 6e dag er allang had moeten zijn. De meeste consumenten weten echter niet dat pijngevoelige embryo's of zelfs kuikens nog tot 2024 zullen worden gedood, zelfs voor eieren die nu al op de markt worden gebracht met de claim "zonder kuikendoden" - schrijft Der Spiegel.
Naar schatting komt circa 25% van de circa 37 miljoen leghennen die jaarlijks in Duitsland nieuw in productie komen van Nederlandse kuikenbroeders
Doordat naast de eierboeren ook de retail en levensmiddelenindustrie betrokken waren bij de omschakeling door aan te geven dat zij enkel eieren zonder kuikendoden zouden gaan gebruiken, leek het alsof dierenwelzijn en economie samen op konden gaan en voorkomen kon worden dat bedrijven naar het buitenland vertrekken.

Stilte in Nederland
In Nederland is het intussen opvallend stil rond dit onderwerp. Toch gaat van onze eierexport meer dan 80% naar Duitsland. Je zou toch verwachten dat de veranderingen in het Duitse beleid ook onze exporteurs treft. Ook de Rabobank gaat in een vrij recent analytisch artikel met geen woord in op de veranderende markt in het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse eieren, waar meer dan de helft van de Nederlandse productie naartoe gaat: Duitsland. Alleen vakblad Pluimveeweb berekent dat het opfokken van leghanen de kostprijs van leghennen verdubbelt, maar hoe Nederlandse pluimveehouders daar verder mee omgaan weten we na het lezen van dit artikel nog steeds niet.
Naar schatting komt circa 25% van de circa 37 miljoen leghennen die jaarlijks in Duitsland nieuw in productie komen van Nederlandse kuikenbroederijen.
Dit artikel afdrukken