EU-milieucommissaris Janez Potočnik maakt zich zorgen over het enorme verbruik van gratis plastic wegwerptasjes, die een paar minuten dienst doen en vervolgens decennia lang het milieu vervuilen. Volgens de EU gebruikt elke inwoner van de EU 500 van die tasjes per jaar. Dat leidt tot plastic berg van 3,4 miljoen ton in totaal, schrijft RetailDetail. Maar een magere 6% van het plastic wordt gerecycled.

In verschillende landen zijn al maatregelen genomen en zijn de tasjes niet meer gratis, of moet de klant zelf een tas meebrengen. Ook blijkt uit onderzoek dat het merendeel van de EU-inwoners voorstander is van een verbod op niet-afbreekbare wegwerpzakjes. Niettemin blijkt het verbruik in Groot-Brittannië nog steeds schrikbarend toe te nemen, in 2011 ging er al weer 5,4 procent meer zakjesplastic door consumentenhanden dan in 2010.
De invoering van een kleine vergoeding per zakje lijkt de tendens te kunnen keren: in Wales nam het verbruik met 22 procent af sinds er 5 pence betaald moet worden voor een zakje.

Zou het verdwijnen van de plastic zakjes in Nederland de verklaring kunnen zijn voor een ander verschijnsel: het verdwijnen van de winkelmandjes van de super?

Fotocredits; MiaEn
Dit artikel afdrukken