image


In hoeverre zo'n beperke groep van 130 mensen bepalend is voor wetenschappeljke relevantie zullen we hier maar niet aankaarten. Wel is het een boeiend om te weten dat je maar beter toe kunt geven aan je diepste wensen. Zouden de plannenmakers van deze regering dat ook weten?

"Grijp niet naar zoetigheid, ook al is de drang hoog. Eet liever een stuk fruit". Dat is het advies van heel wat dietisten. Volgens een Britse studie is die 'weersta aan de drang'-strategie niet effectief. Het onderdrukken van een verlangen veroorzaakt juist een terugval, zo menen psychiaters van de universiteit van Hertfordshire. Vrouwen aan wie gevraagd werd niet toe te geven aan hun trek in chocolade, bleken wanneer er wel chocolade was tot 50% meer te eten dan wanneer ze gewoon mochten snoepen.

De psycholoog James Erskine ondervroeg 130 proefpersonen voor zijn onderzoek, maar alleen vrouwen bleken extra te gaan eten wanneer ze een verleiding om te snoepen moesten weerstaan. De onderzoeker voerde gelijkaardige tests uit bij vrouwelijke rokers. Ook die bleken erg kwetsbaar om een terugval te krijgen, als expliciet werd gevraagd om aan de verleiding te weerstaan in plaats van geleidelijk af te bouwen.


bron: VILT met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken