Het noodweer van afgelopen maandag bracht zoveel neerslag met zich mee dat het nog wel even zal duren voor al het water weer weggewerkt kan worden. Waterschappen draaien op volle kracht en zetten noodgemalen in, en boeren proberen met het graven van sleuven het overtollige water van hun percelen af te voeren. Waar de sloot echter hoger staat dan het land, is dat vooralsnog onbegonnen werk.

Boerderij meldt dat de omvang van het probleem pas over enkele dagen zichtbaar zal zijn: "Eerst is het de vraag òf planten overleven en vervolgens hoe ze overleven. Zeker gewassen die pas zijn gezaaid, bijvoorbeeld vorige week, hebben het moeilijk", aldus Lou Heinen, directeur productie bij groenteverwerker Oerlemans Foods. Planten die in de grond zitten, zoals aardappelen, uien en wortels, lopen het risico op 'verstikking', maar ook gewassen als spinazie en sperziebonen kunnen niet tegen een teveel aan water.

Bij de agrarische verzekeraars druppelen de schademeldingen binnen. De eerste schattingen van de schade (bij particulieren) hebben het over een bedrag van 10 miljoen euro. De inventarisatie van de landbouw- en bedrijvenschade zal nog even op zich laten wachten.
Dit artikel afdrukken