Boerderij meldt dat de omvang van het probleem pas over enkele dagen zichtbaar zal zijn: "Eerst is het de vraag òf planten overleven en vervolgens hoe ze overleven. Zeker gewassen die pas zijn gezaaid, bijvoorbeeld vorige week, hebben het moeilijk", aldus Lou Heinen, directeur productie bij groenteverwerker Oerlemans Foods. Planten die in de grond zitten, zoals aardappelen, uien en wortels, lopen het risico op 'verstikking', maar ook gewassen als spinazie en sperziebonen kunnen niet tegen een teveel aan water.
Bij de agrarische verzekeraars druppelen de schademeldingen binnen. De eerste schattingen van de schade (bij particulieren) hebben het over een bedrag van 10 miljoen euro. De inventarisatie van de landbouw- en bedrijvenschade zal nog even op zich laten wachten.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik loop inmiddels al zo'n 76 jaar mee, maar wanneer ik weer zo'n klaagzang over waterschade lees komt bij mij het oude gezegde boven : " Heb je al eens een echte boer ontmoet die niets te klagen had?"
We hebben meteologische instituten met jarenlang bijgehouden statistieken, we hebben nu extra hulp van satelieten, Land- en tuinbouw hebben grote organisaties, we hebben eindeloze voorlichters en een heusw Ministerie met een berg ambtenaren die allemaal eten uit de landbouwpot en allemaal weten dat we in een landje wonen dat grotendeels aan de zee toebehoort en dat in een fantastische klimatologische zône ligt, maaaar veel hemelwater en wind krijgt.
Is het dan niet treurig dat met ook nog eens een hele organisatie van schappen, dijkgraven, waterstaatsmedewerkers etc etc. nog steeds niet in staat zijn om water-
schade te beheersen. Wat een verspilling en politieke en ambtelijke verdeeldheid dat we in ons kleine landje nog steeds niet kunnen zeggen "Eendracht maakt macht" en dus de boer klaagt verder.