Sommige natuurkundige en scheikundige wetten denken we helemaal te snappen. Zoals bijvoorbeeld de relatie tussen warmte en water: het eerste zorgt ervoor dat het laatste verdampt. Dat is de basis van de waterkringloop bijvoorbeeld.

Mis. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zetten deze oerwet onlangs flink op z'n kop. Water verdampt onder invloed van licht.

Voor sommigen zal dit niet helemaal als een verrassing komen. Verdamping zonder warmte is geen onbekend verschijnsel. Extreem lage druk boven het oppervlak van een vloeistof zorgt zelfs bij een temperatuur van 0 graden Celsius voor een lichte verdamping ('rookvorming') aan het wateroppervlak, iets wat metereologen waarschijnlijk wel zullen herkennen, schrijft de Huffington Post.

De MIT-onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan licht in verdamping aan het oppervlak van water resulteerde. De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Sterker nog, onder bepaalde omstandigheden was deze verdamping nog sterker dan wanneer de vloeistof wordt verwarmd.

Volgens de onderzoekers zijn lichtmoleculen (fotonen) in staat om de binding tussen watermoleculen te verbreken. Juist die binding tussen watermoleculen geeft water zijn unieke eigenschappen, zoals het vermogen om druppels te vormen. Als deze bindingen aan het wateroppervlak verbroken worden, door de fotonen dus, staat niets de H2O-moleculen meer in de weg om te verdampen.

En passant hebben de onderzoekers ook een oplossing gevonden voor het raadsel dat veel metingen van 'echte' verdamping niet overeenkwamen met testen in laboratoria. Simpel gezegd bleek water veel sneller te verdampen dan het zou moeten door de simpele inwerking van warmte. Toevoeging van warmte doet de watermoleculen sneller bewegen, waardoor zij makkelijk kunnen ontsnappen, lees verdampen. De gecombineerde inwerking van licht en warmte verklaart de 'extra', onverwachte verdamping.
  • Deel
Druk af