Klimaatverandering heeft extremere weersomstandigheden als gevolg. Van intensieve regenbuien werd altijd gedacht dat ze de gewassen zouden beschadigen. Een Amerikaanse studie in het wetenschappelijke blad Nature Climate Change laat zien dat dat voor maïs en soja niet het geval hoeft te zijn, schrijft Phys.org.

Stijgende temperaturen hebben een negatieve impact op gewassen. Warmte laat bodemvocht verdampen en hittegolven leiden tot uitdroging van gewassen. De warmere lucht kan echter meer vocht vasthouden. Dat water kan vervolgens in grote hoeveelheden tegelijk weer uit de lucht vallen. Genoeg vocht compenseert voor de warmte.

Wanneer de regen voornamelijk als motregen neerdwarrelt, daalt de opbrengst van gewassen. Bij warm weer verdampt motregen al voordat het vocht de ondergrondse wortels bereikt, terwijl bij koude temperaturen het vocht van motregen op de bladeren blijft staan en schimmelgroei bevordert.

Hoe zwaarder de buien, hoe beter de opbrengst, ontdekten de onderzoekers. Wanneer het heftig regent, komt water eerder in de bodem terecht. Met een beetje geluk neemt het dan zelfs nog wat kunstmest mee vanaf het bodemoppervlak. Het kantelpunt zit bij extreme regenval (> 50 millimeter per uur), maar deze zijn nog vrij zeldzaam. De allerzwaarste stortregen doet de gewassen pijn, wassen meststoffen van de velden en verzadigen de bodem zodanig dat wortels niet genoeg zuurstof kunnen krijgen.
Phys.org - Stronger rains in warmer climate could lessen heat damage to crops, says study
  • Deel
Druk af