Verander je routine. Ga als je uit bed komt niet meteen naar de WC, maar hou je plasje even op of stap meteen onder de douche. Debs Torr en Chris Dobson, studenten aan de University of East Anglia (UEA), sporen hun medestudenten aan om hun ochtendplasje onder de douche te doen. Daarmee kunnen ze veel water te besparen. De BBC en De Morgen brengen het initiatief voor het voetlicht van het brede publiek, zodat iedereen daar eens over na kan denken.

1 universiteit, 26 Olympische zwembaden
Als de in totaal 15.000 studenten van UEA een jaar lang onder douche plassen, besparen ze genoeg water om 26 keer een Olympisch zwembad te vullen. Dat betekent nogal wat voor de bijdrage die iedere middelgrote stad van 150.000 of een grote stad van 1.500.000 inwoners kan leveren aan, bijvoorbeeld, het tegengaan van de waterschaarste die bijvoorbeeld de landbouw in Californië droog dreigt te zetten.

Nieuw ochtendritueel
Torr en Dobson doopten hun initiatief 'Go with the Flow'. Ze hopen er het ochtendritueel van studenten, maar uiteindelijk dat van iedere Brit mee te veranderen. Ze hoeven er niets voor te investeren of te laten. Alleen plassen onder de douche is al voldoende voor een grote waterbesparing.
"We hebben het uitgerekend en de impact zou fenomenaal zijn. Beeld je in hoe groot de impact zou zijn als we erin zouden slagen het ochtendritueel van iedere student aan de UEA, of dat van iedere Brit, te veranderen."

Het initiatief wordt via Facebook en Twitter aan de man gebracht. Het roept extreme reacties op."Mensen zijn er of helemaal weg van, of ze haten het", zegt Dobson. Het bestuur van de universiteit staat echter volledig achter het initiatief, zelfs voor studenten die vaak onder een gezamenlijke douche gaan. Volgens Dobson zijn er geen gezondheidsrisico's verbonden aan plassen onder een stromende douche.

Fotocredits: Torr/Dobson, still Youtube
Dit artikel afdrukken