Engadget verklaart de drijvende factor achter de opkomst van juist deze technologie: er niks valt niets meer te verbeteren aan de wearables, zoals de smartwatch, die mensen nu gebruiken om hun gezondheid te monitoren. De volgende stap in personal health is zelf onze poep en plas aan onderzoek onderwerpen.

Zitten we te wachten op technologie die data verzamelt tijdens een bezoekje aan het kleinste kamertje dat data aan de hand van de herkenning van jouw anus vergelijkt met die van anderen en je daardoor meer kan vertellen over jouw gezondheid?
Welke technieken zijn al beschikbaar? Tijdens de CES gooide de U-scan van Withings (een bekende maker van slimme weegschalen en horloges) de hoogste ogen. Dit is een apparaat dat over de toiletbril heen hangt en dat van elke plasbeurt een paar druppels analyseert. De data over bijvoorbeeld hydratatie en nutriëntenniveaus stuurt de U-scan naar een smartphone.

Een heel andere manier om urine te analyseren is met spectroscopie. LED-lampen schijnen door de plasstraal heen en lichtsensoren vangen het licht op. Olive Diagnostics past de techniek al op verschillende plekken in Nederland toe.

Naast deze urinetesters is er ook een slimme WC ontwikkeld die zich meer met poep bezighoudt: hij kan de gebruiker herkennen aan de anus en bijvoorbeeld diarree vaststellen. Een camera vlak onder de bril classificeert de stoelgang.

Dan bestaat er tot slot ook nog een slim toilet dat kan horen of de gebruiker ziek is, door naar de geluiden te luisteren die mensen maken op het toilet. Tests hebben uitgewezen dat het op AI gebaseerde systeem erin geslaagd is voortekenen van chronische ziekten correct te signaleren.

Als deze technieken betrouwbaar blijken, kan een WC je in de toekomst dus vertellen of je een vitaminepilletje nodig hebt en wat voor ziektes en andere aandoeningen er in je lichaam rondwaren. Zelfs data over de menstruele cyclus kan je krijgen van je toilet, als je dat wilt. Want dat is wel de grote vraag: zitten we te wachten op technologie die data verzamelt tijdens een bezoekje aan het kleinste kamertje dat data aan de hand van jouw anus vergelijkt met die van anderen en je daardoor meer kan vertellen over jouw gezondheid?
Dit artikel afdrukken