Volgens een bont politiek gezelschap van 31 leden van het Europese Parlement (MEPs) is de term ‘natuurlijk’ op voedselverpakkingen misleidend. De MEPs dringen er in een brief bij de Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakidou, op aan om de term wettelijk te definiëren om misbruik strafbaar te maken. Dat meldt Food Ingredients First.

Consumenten zien de term ‘natuurlijk’ als iets positiefs en verbinden het gebruik ervan met bijvoorbeeld de oorsprong van ingrediënten, minimale bewerking en afwezigheid van additieven. Omdat de term niet aan regels en definities gebonden is, valt dit in de praktijk tegen.

Volgens een rapport waar de MEPs zich op baseren, gebruiken fabrikanten de term regelmatig om eigenschappen te promoten die niet sporen met de daadwerkelijke samenstelling van het product. Daar komt nog eens bij dat deze praktijken strijdig zijn met een aantal EU-richtlijnen die de consument tegen misleiding moeten beschermen.De parlementsleden stellen een aantal verbeteringen voor om consumentenmisleiding tegen te gaan. Zo moet de term ‘natuurlijk’ wettelijk aan specifieke criteria verbonden worden, waaronder vrij van genetische modificatie, zonder synthetische stoffen en 100% biologisch afbreekbaar. Ook moet informatie over de oorsprong van ingrediënten en de samenstelling van het product herkenbaar op de verpakking staan.
MEPs call for stricter regulations on ?natural? claims for food products
  • Deel
Druk af