De Consumentenbond vroeg aan een panel van 2.853 consumenten hoe zij de voedingswaarde van een levensmiddel op de verpakking interpreteren.

Hun visie blijkt flink af te wijken van de vermeldingen die fabrikanten op verpakkingen zetten. Wettelijk hoeven producenten niet meer op de verpakking te zetten dan de voedingswaarde per 100 gram. In de praktijk blijken ze er ook de voedingswaarde 'per portie' op te zetten.

Wat 'een portie' is, bepaalt de producent zelf
Dat leidt tot veel verwarring onder consumenten. Want wat 'een portie' is, bepaalt de producent zelf.

Een Twix bestaat bijvoorbeeld uit twee repen in één verpakking. Wat is de portie? Eén verpakking, dus twee repen, zegt de consument. Nee, één reep, vindt de producent, die de voedingswaarde 'per portie' op de verpakking zet.

Eén richtlijn
De Consumentenbond vindt dat dat anders moet: "Óf alle portievermeldingen de deur uit, óf een richtlijn voor productgroepen waaraan alle fabrikanten zich houden." Bij die ene richtlijn zullen dan ook het Voedingscentrum, de FNLI en de Stichting 'Ik-kies-bewust' zich moeten aansluiten. Al die instanties hanteren namelijk een eigen lijst met heel uiteenlopende definities van het begrip portiegrootte, zegt de Bond.

Óf alle portievermeldingen de deur uit, óf een richtlijn voor productgroepen waaraan alle fabrikanten zich houden
Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond "storen consumenten zich aan de chaos van portievermeldingen. Ook vinden ze bij sommige producten een portievermelding onrealistisch, zoals bij chips. Volgens de verpakking is een portie een handje vol, terwijl in werkelijkheid al snel de hele verpakking leeg gaat." De Bond geeft nog wat voorbeelden van de 'portion-distortion' waar consumenten mee te maken krijgen. Zo zijn fruitbiscuits, zoals die van Sultana, per 2 of 3 verpakt. Het Voedingscentrum vindt één pakje een portie, net als Albert Heijn, Jumbo en Markant. Sultana vindt één biscuit een portie.
Van het panel ziet 40% het liefst één biscuit als portie; 30% heeft genoeg aan de voedingswaarde per 100 gram en maakt dan zelf wel uit hoeveel hij of zij eet.

'Absurd'
Bij vissticks is de situatie bijna absurd. Albert Heijn Basic vindt 100 gram een portie. Dat zijn 3,3 vissticks. Vismarine vindt 1 visstick al een portie, terwijl Iglo het zelfs op 5 houdt. Dat legt Iglo zo uit: "150 gram vissticks komt overeen met 100 gram vis. En die portie is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vis volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum". Die 50 gram paneer bij de 100 gram vis krijgt je er gratis en neutraal bij, suggereert Iglo.

Ook in het panel lopen de 'ideale' portiegrootte uiteen. De meesten houden het op 3 vissticks, anderen gaan uit van 5 of 1 - voor kleine eters. En ook hier klinkt het: "Ik wil het per visstick weten, dan kan ik zelf m'n portie bepalen."

Weg met die vage portie, zegt de Consumentenbond dan ook.

Fotocredits: Daviddave
Dit artikel afdrukken