De Arena-uitzending van de EO is hier te bekijken:De uitzending was verwarrend en maakte geen onderscheid tussen onzorgvuldige en voedselonveilige behandelingen van vlees en de aanwezigheid van resistente bacteriën (zoals MRSA en ESBL) en andere met houderijvormen verband houdende ziekteverwekkers. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier had het in de uitzending echter voortdurend over de risico's die resulteren uit antibioticaresistentie. Het negatieve rapport over vlees van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de zorgwekkende verklaring van de NVWA over de handhaving en het toezicht op vlees dat de afgelopen weken reuzin in de pers zorgt, ging daar nou juist niet over.

Onzorgvuldig gerommel wordt domweg onvoldoende gecontroleerd; daarom kunnen we niets meer vertrouwen, terwijl de statistieken laten zien dat het vlees in Nederland juist heel veilig is. Voor de laatste categorie bestaan in Nederland geen wettelijke normen en er wordt geen monitoring op toegepast. Die wordt al evenmin toegepast op het publiek (bijv. als je voor een buikloopje bij de dokter bent) zodat de uitbraken van risico's niet vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

In een eerdere draad vroeg Wouter van der Weijden om een stemming: vindt Foodlog dat er wettelijk normen - en dus ook sancties voor niet-naleving daarvan - voor resistente bacteriën en andere met dierhouderijvormen samenhangende besmettingen moeten komen?

Fotocredits: doctor slash butcher, uitsnede, Flood G

-- POLL --

Ik vind dat er normen moeten komen voor resistente bacteriën en andere ziekteverwekkers op vlees

Dit artikel afdrukken