Hoogleraar agrarisch recht Bruil vraagt zich in zijn Boerderij-column af wat de ombudsman wil. Er was al onderzoek gedaan door de Commissie Van Dijk. De ombudsman zou zich volgens Bruil nu alleen nog maar kunnen storen aan het feit dat de overheid geen excuses maakte. Dat is echter een rare gedachtenkronkel als je als ordentelijk bestuurder denkt.

Als de overheid schuld treft, vindt Bruil, dan moet die via een gang naar de rechter worden vastgesteld. In de rechtzaal wordt schuld vastgesteld, zegt hij. Niet via het publiek en de media, waar Brenninkmeijer nu de facto op aandringt.

Juridisch gezien is Bruils kritiek correct. Hij spreekt daarmee een scherp verwijt uit. Brenninkmeijer haalt wat hem betreft het functioneren van het recht en de rechtsstaat onderuit. Hij heeft dan ook begrip voor de overheid die zijn fouten niet wil erkennen om zijn positie voor de rechter niet te schaden.

Bruil schrijft: Laat die patiëntenvereniging nou eens gewoon naar de rechter stappen, dan zullen we inderdaad zien of er inderdaad onrechtmatig is gehandeld door overheid of geitenboeren. Juist met het oog op die rechtsgang is de bemoeienis van de ombudsman op dit moment dan ook volkomen onterecht en misschien zelfs wel in strijd met de wet (artikel 9.22 van de Algemene wet bestuursrecht).

Fotocredits: Tambako the Jaguar
Dit artikel afdrukken