Franse fruit- en groentetelers protesteren tegen hun Spaanse concurrenten. Omdat die met lagere (loon)kosten te maken hebben, overspoelen ze de markt momenteel met knoflook, tomaten, perziken en nectarines tegen prijzen waar de Franse telers niet tegenop kunnen. Als er niets gebeurt, zullen veel telers het loodje leggen, vrezen telersvertegenwoordigers.

Protestacties
De telers hebben daarom afgelopen weken al diverse keren actie gevoerd. Zo vervingen tuinders uit de Elzas deze week alle Spaanse tomaten in een Auchan supermarkt door Elzasser tomaten. Perziken- en nectarinetelers hielden aan de Spaans-Franse grens hun eigen 'douane-controles'. Daarbij stuitten ze overigens op onregelmatigheden (met pesticiden en met ladingen waarvan de afnemer en de prijs nog niet vaststonden, hetgeen verboden is bij de Franse wet). Reden voor de Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, met spoed met de telers in gesprek te gaan. Dat zou morgen al gebeuren, schrijft Le Figaro.

Promotie-maatregelen
De Fransen eten jaarlijks 450.000 ton perziken en nectarines, dat is 7,5 kilo per hoofd van de bevolking. Tien jaar geleden werd die totale consumptie door fruit van Franse bomen gedekt. Inmiddels is 40% uit Spanje afkomstig. Om de Franse telers te helpen is sinds vorige week een reclame-campagne op de televisie gestart. Maar volgens de telers moet er nog een belangrijker partij in het spel komen: "De supermarkten moeten ook alles op de Franse kaart zetten en onze producten voorrang geven, zoals dat ook in Duitsland gebeurt", zegt Jacques Rouchaussé van Legumes de France.
Dit artikel afdrukken