Ook Hoogvliet en PLUS blijken prijsdiffentiatie binnen de keten te hanteren. Bij Hoogvliet is de verhouding ongeveer 50%-50% tussen de dure en de goedkope filialen, bij PLUS is 10% goedkoper, constateerde de Consumentenbond.
De Bond keek ook naar de prijsverschillen tussen A-merken en huismerken bij de verschillende supermarktketens in ons land. Het prijsgat tussen huismerken, zoals AH-huismerk, G’woon, Perfekt en Markant en A-merken is de afgelopen 3 jaar met 5% gegroeid. Huismerken zijn nu gemiddeld 36% voordeliger dan A-merken. Het grootste verschil mat de Consumentenbond bij Dirk, die huismerken 40% goedkoper maakt dan A-merken. Discountsupers Aldi en Lidl, die weinig A-merken verkopen, zijn nog steeds "de huismerkkampioenen". Hun huismerken "zijn 15% goedkoper dan de gemiddelde prijzen in supermarkten". Twee jaar geleden was dat nog 20 à 22%. Spar blijkt met zijn huismerken het duurst te zijn van de Nederlandse supermarkten.
Wil je je A-merken tegen de laagste prijs in huis halen, dan blijkt bezorgsuper Picnic de goedkoopste supermarkt - afgezien van tijdelijke 'stunt'-aanbiedingen, waarmee je nu eens bij deze keten, dan weer bij een andere goedkoper uit bent. Picnic is voor het door de Consumentenbond gepeilde pakket 6% goedkoper dan gemiddeld en krijgt daarom het predicaat "Laagste prijs A-merken". Met gemiddeld 12% meerprijs is Spar ook het duurst voor wat betreft de A-merken.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ook zo raar dat je in een nieuwe grote lidl dezelfde prijzen betaald als in een oude kleine lidl.
Hans #6, jouw mosterd is net zo geel als de mijne. Minder eigeel, rapsöl, olijfolie, het maakt weinig uit. In de Zaanse Mayonaise van (Van Wijgaarden), een van de nog weinige gewone mayonaises, zit ook nog eens beta-caroteen en is toch zo licht als koffieroom. Ik kan mij indenken dat er eerst ontkleurd wordt, maar dat deel vind ik niet terug in onderstaand proces. Wordt wel een stuk lichter als je geen mosterd gebruikt, maar dan moeten er weer andere smaakmakers aan worden toegevoegd.
Zo wordt het gemaakt, bron Hyfoma):
Mayonaise is een olie-in-water emulsie. Kleine druppels olie worden bedekt met een emulgator (in de meeste gevallen eigeel) en gedispergeerd in een waterfase (met suiker, zout en azijn). Het hoge oliegehalte (soms tot 83%) geeft de stijfheid aan het product.
In een batchproces wordt de waterfase voorbereid door het toevoegen van de wateroplosbare ingrediënten aan het water (de waterfase) en dit enige tijd te roeren. Daarna wordt het ei(geel) toegevoegd en langzaam in de waterfase gemengd. Uiteindelijk wordt de olie aan de water-ei-fase toegevoegd. De olie wordt gemengd met behulp van een hogesnelheidsmixer.
#2
Goede vraag, Joep. Ik heb horen zeggen, maar weet niet of het klopt, dat ze een contract hebben met de Missouri Starch Company.
Stijfsel kleurt de mayo witter van en zorgt tevens voor wat meer consistentie van de prut.
Nogmaals, kan best een leugen zijn..
Op dit bord de 'dikte' van onze mayonaise.
Citroensap maakt trouwens mayo ook lichter, maar niet zoals bij Hellmans.
(Die koeler op de afbeelding komt inderdaad van de dinertafel van het Schengen akkoord; gekregen van een diplomaat uit Knokke. Is te koop. Prijs voor zo'n belangrijk artefact ligt op het niveau van het zwaard van Karel de Grote.
Want het akkoord van Schengen is over 1000 jaar nog geschiedenis...)
Eh.. die enorm grote friet ?
Da's eigenlijk normale grootte voor Zeeuws-Vlaanderen.
Kwestie van zeer goede grond. Daarom zijn we zo boos dat we moeten ontpolderen als compensatie voor voor de kanalisatie van de Schelde ten behoeve van steeds grotere containerschepen...
error
Die prijsverschillen kende ik 40 jaar geleden al. Een AH in een klein dorpje met geen enkele concurrent in de buurt en waar veel mensen met koophuizen en een goed salaris rondom woonden was veel duurder dan een AH met een Edah en andere winkels in de buurt en meer huurwoningen eromheen.