Verhalen van 16 juni rondom Corona vind je in Covid-19 doorbraak: dexamethason kan levens redden.

In de Ondertussen van dinsdag 16 juni vallen mij deze berichten op:

- wetenschappers uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten hebben een manier ontwikkeld om zonnepanelen af te koelen (Trouw). Een zonnepaneel dat te warm wordt, gaat minder stroom leveren. Om dat tegen te gaan, ontwikkelden de onderzoekers een gel die het menselijke zweetproces nabootst. De gel breng je achter een zonnepaneel aan. ’s Nachts neemt de gel vocht op uit de lucht. Dit vocht verdampt overdag. Het resultaat? Een koeler zonnepaneel dat meer stroom levert. De onderzoekers willen het niet hierbij laten. Ze zijn bezig om een variant te ontwikkelen die ook drinkwater oplevert.

- door klimaatverandering hebben leeuwen een streepje voor op zebra's. "Met stijgende temperaturen wordt het tijdsvenster waarin herbivoren zowel de dieren die op hen jagen als de hitte kunnen ontwijken steeds kleiner," zegt de Leidse ecoloog Peter Veldhuis. Zebra's maar ook gnoes en andere grazers moeten kiezen wat de meest geschikte voedertijd is: in de hitte van de dag of 's nachts als de leeuwen op pad zijn. In gebieden zonder leeuwen eten zebra's op koelere tijden dan hun soortgenoten die in gebieden mét de roofdieren leven. Wegtrekken naar andere, koelere, gebieden zit er ook niet in door hekken en andere barrières. Ze moeten dus toch kiezen tussen twee kwaden: de hitte of de leeuwen (Telegraaf).

- we weten nog altijd niet precies hoe het nu met de insecten gaat. Insecten tellen en in kaart brengen is overwegend handwerk. Vorig jaar is een stapje gezet om het tellen én herkennen van insecten te automatiseren met (insectvriendelijke!) cameravallen. Met succes: per camera zijn duizenden verschillende insecten gedetecteerd en meer dan 8 miljoen foto's gemaakt. De meest voorkomende families: vlinders, vliegen en muggen. Dit jaar komen er opnieuw 80 vallen bij en kunnen we nog meer te weten komen over de ontwikkeling van biomassa en diversiteit van insecten in de stad, agrarisch gebied én natuur (NatureToday).

Landbouwminister Carola Schouten is niet van plan de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat verder aan banden te leggen, zoals Luxemburg dat per 1 februari van dit jaar gedaan heeft. Volgens Schouten ontbreekt het aan wetenschappelijke onderbouwing voor een dergelijk besluit. Schouten baseert zich op de inzichten van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) en de Europese instellingen Efsa en Echa (Boerderij).

In België heeft de Raad van State het Waalse besluit vernietigd dat het gebruik van neonicotinoïden verbiedt (VILT). België heeft op federaal niveau nog geen besluit genomen over het verbieden van neonics, maar het Waalse gewest verbood het gebruik al in 2018. Het leidde tot problemen met de kakkerlakken- en ongediertebestrijding in de toeristische sector en voor de Waalse landbouwers. Het verbod is nu geannuleerd: Wallonië heeft de "grondwettelijke verplichting tot federale loyauteit" geschonden. Met andere woorden: (Europese) regels worden op het niveau van de lidstaten uitgevoerd en de regio's moeten elkaars bevoegdheden niet verhinderen of bemoeilijken.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken