Dat heet Kaaistoep, 400 hectare zandgrond bij Tilburg ten noorden van de A58. Volgens Trouw is het "zonder twijfel is dit het best onderzochte plukje natuur van Nederland."

Al meer dan 25 jaar doen veldbiologen vrijwillig natuurhistorisch onderzoek in het gebied. Het wel vastgelegd in 135 wetenschappelijke publicaties en leidde tot bijna negenduizend waarnemingen van soorten planten en dieren en maar liefst zo'n driehonderd nieuwe soorten voor Nederland. Het werk is gebundeld en samengevat in een dubbeldik jubileumboek (700 pagina's).

In die tijd zagen de amateur-onderzoekers de flora en fauna achteruit gaan en insecten verdwijnen. Vanuit hun intensieve kijken en tellen, durven ze dat rustig te stellen. We zullen hen wel moeten geloven want er is nauwelijks ander goed feitelijk gedocumenteerd onderzoek. "Wij hebben het zien gebeuren", zegt Paul van Wielink van de Tilburgse vrijwillige onderzoekers, "doordat we 25 jaar lang systematisch ingewikkelde en tijdrovende veldstudies naar insecten hebben gedaan. Dat gebeurt in Nederland nog maar amper, omdat het onbetaalbaar is voor wetenschappers. Universiteiten kunnen dit niet meer doen, bij ons is het vrijwilligerswerk.”
Trouw - Veldstudie naar insecten is onbetaalbaar, daarom doen deze vrijwilligers het
Reageer
  • Deel
Druk af